Ит Лидери

27% ръст при покупките с български карти Visa

Computer World

Близо 5 млрд. евро са преминали през карти Visa, издадени от български банки през 2013 г. От тях около 1,148 млрд. са били похарчени при търговци – 27% ръст спрямо 2012 г. Това отчете Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България. Общият брой на транзакциите, преминали през Visa, е нараснал с 18% през изминалата година.

Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.
Снимка: Александър Главчев

Общият брой издадени карти Visa България e 3,45 млн. През 2013-та най-голяма динамика е отчетена при дебитните карти – 32% ръст. Междувременно обаче при средната стойност на транзакция се очтчита намаляване с 2,7 на сто до 38,4 евро.

От организацията отчитат, че българинът все по-често използва картата си за дребни ежедневни покупки – с 23% са се увеличи транзакциите през POS терминали, достигайки средно 8,7 транзакции годишно. С дебитни карти са похарчени 764 млн. евро, 32% повече от 2012 г, а обшия брой на транзациите с такива карти на POS терминали 22,3 млн. (34% ръст).

Онлайн разплащанията, обслужени от български банки, са се увеличили с 92%, достигайки 167 млн. евро. Като брой онлайн транзакциите са се увеличили с близо 20%.

Според Райчева една от основните цели на организацията през настоящата година е увеличаването на популярността на безконтактните разплащания. За целта според нея трябва да се подобри съществуващата инфраструктура в обекти като супермаркети, обектите за бързо хранене и др. Самото поставяне на необходимия терминал обаче трябва да бъде съчетано и с работа с клиентите и търговците, които трябва да се чувстват комфортно по отношения на този вид плащания.


Никола Хус, главен изпълнителен директор на Visa Европа.
Снимка: Александър Главчев


27% ръст при покупките с български карти Visa

© Computer World, Computerworld.bg

За целия европейски регион Visa отчита 7% ръст при общите потребителски разходи през 2013 г., достигайки 2 трлн. евро. 1,4 трлн. от тях са били похарчени през POS терминали – 8,5% повече спрямо 2012-та. Общият брой транзакции са се увеличили с 8 на сто за изминалата година, достигайки 33,9 млрд.

Ръстът при дебитните карти за Европа е 8,8%, на кредитните карти – 7,1%, на бизнес картите – 16,3% и на предплатените карти е 18,3%.

По думите на Никола Хус, главен изпълнителен директор на Visa Европа, безконтактните плащания са надминали очакванията през изминалата година. С 53% повече за издадените нови карти, 177% е ръстът при терминалите, а транзакции са се увеличили с 277 на сто. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X