Ит Лидери

Отличиха победителите в конкурса Наградите на БАИТ за 2013 г.

Computer World

Президентът на Република България връчи специалната награда на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за значим принос в ИКТ областта в конкурса за „Наградите на БАИТ“ за 2013 г. Носител на отличието е отборът по математика на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Официалната церемония се състоя на 29 януари в София. За втора поредна година церемонията за връчването на призовете на БАИТ се проведе под егидата на президента.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев и победителите в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2013 г. Фотограф: Александър Главчев

Конкурсът „Наградите на БАИТ” се проведе в рамките на европейския проект „E-skills for jobs 2014”, чийто изпълнител за България е БАИТ. Това е проект на Digital Europe и EuropeanSchool.net.

Гост беше и Джон Хигинс, генерален директор на Digital Europe - асоциацията на дигиталната индустрия в Европа. Той връчи наградата в категория „Бизнес иновативност” на „Онтотекст” АД.

Тази година журито реши да връчи почетни грамоти - общо 47, на националните отбори по информатика; математика; математическа, компютърна и приложна лингвистика; информационни технологии и на техните ръководители, донесли много радост и гордост на страната ни с медалите, получени на международни олимпиади през 2013 г. Отличените получиха грамотите си от Елена Маринова, председател на Комисията по образование на БАИТ и президент на Мусала софт.

„Вярваме, че ИТ индустрията е факторът, който може да произвежда сериозна добавена стойност и че тя може да издърпа българската икономика напред ... не като локомотив, а като ракета“, заяви Петър Иванов, председател на УС на БАИТ и управител на Солитрон.

Интересът към конкурса в третото издание на състезанието беше изключително висок, като бяха подадени 129 кандидатури, спрямо 74 кандидатури за 2012 г. и 34 - за 2011 г. „Тазгодишните номинации направиха живота на журито толкова труден, че се замислихме дали догодина да не привлечем експертна квалифицирана подкрепа и отвън“, коментира Иванов.

Той подчерта, че от всички номинирани през 2013 г., над 80% не са членове на БАИТ, а от победителите само една компания членува в асоциацията.

Следващата година ще има една нова категория. Журито отчете, че толкова много геймърски продукти имаше като номинации, а и този бизнес толкова силно расте, че реши за следващата година да въведе категория, посветена на геймърския сектор, съобщи председателят на УС на БАИТ.

Чрез този свой проект БАИТ иска да подкрепи и уважи всички личности, институции и компании, които със своя професионализъм, иновативност и активна гражданска позиция са дали своя принос през 2013 г. за развитието на информационните и комуникационни технологии.

Победителите по категории са:

  • Специална награда - отборът по математика на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ - Софийска математическа гимназия е училище с традиции и постоянни постижения в областта на математика, природните науки и др. Отборът от 9 клас на СМГ се завърна на 31.12.2013 г. в България от математическо състезание АИТМО (Азиатско международно тинейджърско математическо състезание) с големи постижения - 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала в индивидуалното състезание, 1во място в групово състезание, 2 място в отборно състезание. Отборът на СМГ взема участие в това състезание от 2007 година и се представя всеки път сред призовите места. Учениците и техните ръководители работиха усърдно и по Коледа заминаха за Индонезия, за да участват в състезанието. Усилията им заслужават „специалната награда”, защото тези български деца показват знанията и уменията си по света и печелят медали. Техните призови места в областта на математиката се градят с години и много труд, още от постъпването им в 5 клас в училището. Учениците ще продължат с подготовката си за други международни състезания и за в бъдеще.
  • Бизнес иновативност - „Онтотекст” - за система, която съчетава бърза сематична база данни със софтуер за обработка на естествен език.
  • Студентска разработка – в тази категория, както миналата година, бяха излъчени двама победители:

- Десислав Кузманов, студент от IV курс в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" - през 2013 г. участва в най-голямото българско състезание по оптимизация за търсачки и онлайн маркетинг, в което печели първо място измежду 223 регистрирани участници

- екип от студенти, който е разработил платформа за докладване на неспешни сигнали към общинските администрации „Кмете, виж!“ - Тодор Михайлов, магистър, първи курс от СУ „Св. Климент Охридски“, Виктор Главев, докторант от ТУ–София и Момчил Хардалов, бакалавър от четвърти курс на ТУ–София

  • Образование - Уча.се – образователна платформа, съдържаща 2200 урока по химия, физика, биология, география, математика, история, английски, немски и български език, „Човекът и природата“ и други. Уроците са в съответствие с учебния план в българските училища и са организирани по класове и годишната учебна програма.
  • Държавна администрация – Национален осигурителен институт – за безплатна електронна услуга на НОИ за изчисляване на прогнозна пенсия.
  • Общинска администрация - Община Банско - чрез собствено финансиране през 2013 г. общината е внедрила програмните продукти Акстър кметства, Акстър web услуги, Акстър разширена деловодна справка, ГИС система за устройство на територията на община Банско и др.
  • STARTUP компания – Farmhopping – уеб базирана платформа, която свързва малките ферми от цял свят с крайните потребители.
  • E-business - Мелън за Hotels 4D - иновативна платформа за намиране и резервиране на хотели през уеб или мобилно устройство.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X