Ит Лидери

ЕС ще проверява за злоупотреба с платените ТВ услуги

Владимир Владков

Европейската комисия е започнала антимонополна проверка, засягаща транграничното предлагане на платени ТВ услуги, съобщи сайтът на комисията. Началото на разследването бе обявено от Йоакин Алмуня, вицепрезидент на ЕК, отговарящ за политиката на ЕС в областта на конкуренцията.

Процедурата включва британския оператора BSkyB, Sky Italia в Италия, Canal+ във Франция, Sky Deutschland в Гермяния и DTS в Испания (където работи под марката Canal Plus).

Разследват се и филмови студия, включително щатските Twentieth Century Fox, Warner Bros, Sony, NBCUniversal и Paramount.

„Все повече граждани на ЕС, които гледат филми, ползват платени ТВ услуги, излъчвани от сателит, засилва се и наличността им през поточни онлайн услуги, каза евромисар Алмуня. - Разследването ще ни позволи да огледаме ограниченията в споразуменията между филмовите студия и компаниите за платена телевизия, които изискват „абсолютна териториална ексклузивност" на тези компании. Подобни клаузи гарантират, че филмите, лицензирани от щатски студия, се показват ексклузивно в държавите членки на ЕС, в които оперира всеки оператор през на сателит или през интернет. Те блокират достъпа на абонати, които се намират извън територия, за която важи лицензът", добави той.

Алмуня обаче каза, че не поставя под въпрос възможността за даване на лицензи на териториална база и не иска да задължава студията да продават на паневропейско ниво. Разследването ще се съсредоточи върху ограниченията, които пречат на продажбата на съдържание в отговор на доброволни заявки от зрители в други страни от ЕС (т.нар. пасивни продажби), или на съществуващи абонати, които са в движение или пътуват в чужбина (но в рамките на ЕС).

През октомври 2011 г. Европейският съд постанови, че националните закони, които забраняват вноса и продажбата на отвъдокеански смарт карти противоречи на свободното предлагане на услуги. Това решение бе предизвикано от дело срещу собственичката на пансион Карън Мърфи, която бе разследвана за пускане на мачове от английската Висша лига.

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X