Ит Лидери

Китайските чипове яхнаха вълната на евтините таблети

Владимир Владков

Qualcomm и Nvidia присъстват редовно в статиите за мобилни чипове, но два китайски доставчика навлизат мощно на пазара на процесори, ползвани в евтини таблети, а през 2014 г. те може да си проправят пътя до много пазари по света.

Samsung Electronics и Apple проектират свои собствени чипове. Повечето добре познати мобилни устройства като Amazon Kindle Fire и Google Nexus ползват чипове на Nvidia и Qualcomm. Но по-непознатите марки наводняват пазара с евтини таблети, които се захранват от китайските производители на чипове Rockchip и Allwinner.

Ако вече имате таблет за под $200, тогава сигурно вече ползвате един от тези чипове. Т.нар. „безименни" таблети, върху които след това се поставят етиките като PronoTec, KingPad и Dragon Touch, посрещат огромното търсене по света от потребители, които не желаят или не могат да платят за високия клас продукти.

Търсенето е значително. Allwinner и Rockchip са продали по 50 милиона таблетни процесора тази година, твърдят от анализаторската фирма Canalys, т.е. заедно те са вторият най-голям доставчик на таблетни чипове след Apple, която ще продаде до края на годината общо 70 млн. iPad.

Много от тези евтини таблети са продадени в Китай, Латинска Америка и други развиващи се пазари. Но подобреното качество на китайските компоненти означава, че продуктите могат да започната да привличат купувачи и от западните страни, а големите марки следят отблизо развитието им.

Тази година Hewlett-Packard пусна HP Slate 7, Android таблет, оборудван с процесор Rockchip, който продава в САЩ за $139. Rockchip е продала процесори, ползвани в таблетите Excite и MediaPad на Toshiba и Huawei.

HP полза чипове и на Allwinner в два свои Android таблета, които продава в Китай, а Allwinner се опитва да сключи договори с други големи имена.

Въпреки че Rockchip и Allwinner са базирани в Китай, около 80 на сто от техните чипове се вграждат в таблети, продавани в други страни, включително в Северна Америка. Според ARM, британската компания, проектираща чипове, печели винаги независимо къде са правени чиповете. ARM лицензира схеми на чипове, ползвани от много китайски и щатски производители на чипове, с изключение на Intel.

Никой не очаква Qualcomm и Nvidia да загубят позициите си при основните таблети, а Apple и Samsung вероятно ще продължат да ползват собствени процесори. Но китайските доставчици са добре позиционирани да капитализират растящото търсене на таблети с цена под $200.

Allwinner, базирана в Джухай, пусна първия си таблетен процесор през 2011 г. Това бе едноядрен чип, който помогна за създаването на пазара за евтини Android таблети, твърди Бен Ел-Баз, маркетинг директор на Allwinner. Производителността на чипа е по-малка от тази на конкурентите, признава той, но Allwinner подсили предложенията си с нови двуядрени и 4-ядрени процесори.

„Сериозно намалихме изоставането по отношение на производителността, каза той. - И други големи имена в таблетния бизнес водят преговори с Allwinner за ползване на чиповете ни", добавя Ел-Баз, макар че не спомена никого.

Компанията има планове да пусне и 8-ядрен чип през първото тримесечие на следващата година и се смята, че по този начин тя се е насочила към пазара на лаптоп процесори.

Rockchip, която е основана в пристанищния град Фуджоу, е постигнала още по-голям напредък в продажбата на продуктите са на по-големи марки, каза анализаторът от Canalys Джеймс Ванг. Нейните процесори се ползват в 7-инчови таблети на Toshiba и Huawei, продавани в Латинска Америка и Европа. А китайският производител Lenovo представи Android ноутбук, който ползва процесор Rockchip.

Китайските производители привличат големите доставчици отчасти с по-ниските цени. „Те правят чипсетите много евтини, така че свалят цените на таблетите, казва Ванг. - Един от техните едноядрени чипсети може би струват и под $5, в сравнение с цена от $15 до $30 за конкурентни продукти от Qualcomm и Nvidia", добавя той.

Големите марки искат „пай" от бушуващия световен пазар за евтини таблети, според Ванг. Маржовете на печалба може да са малки, но икономиите от мащаба може да им позволят да доставят достатъчно евтини таблети, които да си струват усилията.

Подемът на Allwinner и Rockchip са част от цялостната тенденция, при която китайските фирми, разглеждани отдавна като производствения двигател за останалата част от света, разработват собствени водещи продукти. Lenovo вече е най-големият PC производител в света, а в Китай в момента е най-бързият суперкомпютър в света – Tianhe-2, макар че той работи с процесори на Intel.

Остава известно притеснение за качеството, но не за китайските процесори, а за други компоненти и за сглобяването на целите продукти. „Повечето от ключовите компоненти като панели и сензорни екрани не са с добро качество", каза анализаторът от IDC Хелън Чанг.

Но китайските фирми бързо се учат благодарение отчасти на опита, който трупат при създаването на продукти са останалата част от света. Щатски компании като HP пренасят своята научно-развойна експертиза към китайски фабрики, която китайските фирми могат, на свой ред, да преобразуват в печеливш бизнес с нови потребители и евентуално да прилагат към свои собствени продукти.

Китай може да започне да пуска нови продукти и по-бързо, защото не е обременена с демодирания вече PC бизнес на производителите от Тайван, чието „богатство" израстна от този пазар.

Роджър Шенг, анализатор от Gartner, смята, че китайските производители на чипове трябва да свършат още много неща. На тях им трябват поне още 2-3 години, за да станат процесорите им широко приети от основните производители на таблети.

Освен това се заражда и нова конкуренция. Въпреки че тайванските PC производители изпитват сериозни затруднения, една компания е изключение. MediaTek също има печеливши сделки за евтини таблети, а през ноември пусна и първия си 8-ядрен процесор.

Някои наблюдатели смята, че китайските фирми ще се сблъскат и с правни проблеми. Патентните съдебни искове се превърнаха в едно от основните конкурентни оръжия в мобилния бизнес, а китайските фирми може да се изправят пред съдебни искове от конкуренти, претендиращи за собствеността им върху интелектуалната собственост, казва Шенг.

Allwinner обаче заяви, че е уверена, че може да се конкурира с водещите производители на чипове. Нейната база е близо до Шънджън, където се намират и фабриките на много от производителите на таблети. „Това им осигурява да усещат пулса на пазара и неговите нужди", смята Бен Ел-Баз.

IDG News Service, Пекин

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X