Ит Лидери

ЕП отлага законодателния пакет за телекомите?

Владимир Владков

Влизането в сила на новия телекомуникационен пакет на ЕС ще остане за след европейските избори, според Ивайло Калфин, който изпрати до медиите резюме от речта си на конференция за цифровото общество, организирана от Европейския икономически и социален комитет в Брюксел.

Според изказването му, в предложението на Европейската комисия имало „много спорни въпроси, по които Европейският парламент е разделен и в оставащите 6 месеца до изборите едва ли ще може да постигне разбирателство".

Основният проблем на предложения пакет е, че той се отклонява от основната си цел – създаването на единен цифров пазар в ЕС, твърди Калфин. „В момента ЕС има 28 цифрови пазари. Страните членки се водят от различни амбиции и мотиви. Някои напредват по свой път, други не са мръднали в развитието си с години", обяснява евродепутатът.

Според него „липсата на воля за заделянето на една обща честота от спектъра за развитие на технологиите е основна пречка пред създаването на европейски цифров пазар". Сред останалите проблеми са липсата на стандарти за новите технологии, особено в изчислителния облак, бавното преминаване към IPv6. "Дори вече приетото законодателство среща съпротива в страните членки", добави и цитира приетата неотдавна директива за отвореното управление, която предвижда дигитализиране на цялата публична информация, събирана от властите на национално и местно ниво.

„Друг основен въпрос, по който Европейският парламент е разделен, са плановете на Европейската комисия да направи платени някои услуги, предоставяни от телеком операторите, казва Калфин. - Това противоречи на принципите за неутралност на мрежата и аз ще се боря с него", заяви той, визирайки идеята за въвеждане на базови пакети за мобилни услуги, чието надграждане ще бъде платено, както и за такси за ползване на VoIP приложения като Skype и Viber, които сега са безплатни.

В предложения от ЕК законодателен пакет за единния телекомуникационен пазар се предвижда също отпадане на таксата за роуминг разговори в ЕС, премахване на допълнителните такси за международни телефонни разговори, европейска защита на неутралността на мрежата и опростяване на правилата за инвестиции в ИТ сектора. Именно отпадането изобщо на роуминг таксата среща сериозна съпротива от телеком сектора в Европа, изразено в становище на GSMA. 

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X