Ит Лидери

Дивидентите на европейските телекоми се свиха заради търговете

Владимир Владков

Европейските оператори прогнозират, че ще намалят плащания дивидент за 2013 г. с 16 на сто, като това не важи единствено за испанската телеком група Telefonica, която оперира и в редица страни от Южна Америка. Общият размер на платените за 2013 г. дивиденти ще достигне €14 млрд., според прогнозите.

Включването на испанския оператор променя картината до 12% ръст за сектора тази година. Telefonica възстанови плащанията на акционерите си след като едногодишна пауза, фокусирайки се върху намаляването на дълга.

Друг фактор, който оказва натиск върху паричния поток в сектора са разходите за придобиване на ресурси от радиочестотния спектър, внедряването на LTE мрежи, регулаторен натиск и промяна на поведението на потребителите.

Финансовите анализатори от Markit казват, че 12 от 19 компании в сектора ще орежат или спрат плащанията за 2013 или 2012 г.

Докладът на компанията посочва още успешната оферта за 1 милиард лири на BT за ексклузивните права за излъчване на мачовете от Шампионската лига и Лига Европа на УЕФА като пример за нарасналата конкуренция.

Мобилните оператори са изправени пред заплахата от нарастващи разходи за съдържание, които са основни за успешна 4G стратегия. Vodafone във Великобритания се фокусира върху спортни събития и музика чрез споразумения с BSkyB и Spotify, чийто предавания са включени в нейните 4G пакети.

BT планира да пусне своя собствена мобилна услуга, придобивайки допълнителен честотен ресурс след търг. Освен това влияние оказват и сделките за придобивания и сливания, като най-задлъжнелите фирми се фокусират върху подобряване на балансовите си отчети.

Прогнозата за общо €14 милиарда платени дивиденти за 2013 г. е далече от пика от €22,2 милиарда, платени за 2011 г., добавят от Markit.

Очаква се съвсем леко подобрение на ситуацията през 2014 г., когато платените дивиденти ще достигнат €14,9 милиарда. През 2015 г. според Markit всички 19 европейски телекома ще възстановят плащанията на дивиденти с две големи изключeния – KPN и OTE.

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X