Ит Лидери

Мобилни и мрежови проекти доминират плановете на българските енергийни и ютилити организации

Computer World

Тихомир Иванов

През следващата година ИКТ проектите в сферата на мобилните и мрежовите технологии ще са преобладаващи в енергийния и ютилити сектора у нас. Това заяви Недялка Йоловска, управител на ICT Media, на откриването на 10-а национална конференция ИКТ за енергетиката и ютилити бизнеса, проведена на 17 октомври в София под наслов „Технологичните императиви“. Прогнозата е направена на базата на проучване на списание CIO Bulgaria, проведено през септември сред 18 ИТ мениджъри от енергийни, топлофикационни, газоразпределителни и ВиК дружества в страната.

Форумът бе организиран от ICT Media със съдействието на Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Българска фотоволтаична асоциация, Българска асоциация по водите и Асоциация на топлофикационните дружества в България. Официалните партньори на събитието бяха ESRI Bulgaria, Lirex.com, IBM/NDB, Stedex и VIVACOM.

„За следващата година ще се търси баланс между намаляване на оперативните разходи при оптимално обновяване на ИКТ инфраструктурата и предоставяне на стойностни ИТ услуги – каза Недялка Йоловска. – ИТ инициативите, които са планирани за 2014 г., са интересни и в синхрон със световните тенденции. Проекти в сферата на мобилните и на мрежовите технологии планират съответно 83% и 65% участниците в проучването, а такива в областта на виртуализацията, въвеждането на системи за бизнес анализи и промени в ИКТ инфраструктурата – около 39%.“

Еленко Божков, член на ДКЕВРПрез изминалата година пък българските енергийни и ютилити организации са реализирали с приоритет ИКТ проекти в две категории – повишаване ефективността на работата и отговарянето на регулаторни промени, разкрива още проучването.

Една много важна промяна тази година е въвеждането на пазара на балансираща електрическа енергия, изтъкна Еленко Божков, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), по време на откриването. „Задачата, която предстои пред цялата електроенергетика, е въвеждането на пазара на балансираща електрическа енергия. В това отношение амбициите са да се справим със закъснение от един месец, за съжаление. Този старт беше предвиден за 1 октомври и се надяваме на 1 ноември или в краен случай на 15-и да може да тръгне пазарът“, като ИКТ ще имат много важна роля на него, заяви той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X