Ит Лидери

Димитър Джендов: Всичко сме постигнали със собствени усилия и много труд

Computer World

На 19 октомври фирма Глобал Консултинг чества 18 г. от създаването си. Във връзка с юбилея за миналото, настоящето и бъдещето пред ИТ компанията разговаряме с г-н Димитър Джендов, управител на Глобал Консултинг.

През октомври предстои 18-годишен юбилей от учредяването на Глобал Консултинг, която е създадена през 1995 г. Как ще отбележите юбилея? Как се чувствате като управител на една "пълнолетна" организация - как започна всичко още от идеята?

Тъй като това лично за мен е важен юбилей, защото фирмата я създадох с двете си ръце, всички мои колеги са ми изключително скъпи и близки. Още на 21 октомври, в първия работен ден след годишнината, ще направим вътрешно тържество само за екипа на компанията. Празненството с клиенти и партньори е предвидено за 10 декември, по традиция в Градската художествена галерия.

За България тези 18 години никак не са малко, защото всичко сме постигнали със собствени усилия и много труд; не винаги ни е било леко - напротив, често доста тежко, защото трябва да се съобразяваме с пазара и икономическата криза. Лично за мен това е повод за голяма гордост, но държа до подчертая, че това е заслуга на целия колектив.

При основаването на фирмата сте започнали с 5 души персонал. Колко сте сега и по какъв начин се справяте с една от най-болезнените задачи за всяка ИТ компания у нас – задържането и мотивирането на човешките ресурси?

Официално с решение от 19.10.1995 г. беше създадена фирма Глобал Консултинг, но реално стартирахме на 01.04.1996 г. Бяхме 4 - 5 човека тогава, които поехме бизнеса на Uniglobe Business Solutions, Unisys, с Omiкron и с фирма Sybase. Сега сме екип от около 30 човека и продължаваме да търсим нови хора.

Фирмата определено се разраства, разширява се и смятам, че бизнесът ни е успешен. Мога да се похваля, че не сме имали нито ден закъснение в изплащането на заплатите. Основно според мен е, че разработваните от нас проекти са интересни за служителите; а другият стимул е да изпращаме хората от екипа на различни обучения в чужбина, за да могат да се развиват професионално. Непрекъснатото обучение е основна отговорност на ръководството.

Практика е да се организират тийм билдинги. И тази година септември приключи с прекрасен есенен тийм билдинг в хотел RIU Pravets Resort. Имаше игри за бързина, сплотяване и екипна работа, творчество и логическо мислене. И всичко това донесе едно изключително весело настроение за всички ни!

Кои са най-големите постижения и най-сериозните трудности, с които се сблъсквате тази година и като цяло през годините в работата си в България?

За няколко случая не мога да не си спомням:

- Внедряването на софтуера за раздаване на пенсии през 2000 г. в НОИ – и досега пенсиите в България се раздават с помощта на този софтуер;

- Интеграционен проект за плащанията в Райфайзен Банк – в момента всяко плащане в тази банка минава през софтуер на нашата фирма;

- Проектът в банковата сфера,IBAN, с който помогнахме на банките, наши клиенти, безпроблемно да преминат към новия формат на банковите сметки;

- C4ISR - изследвания за видовете въоръжени сили в българската армия;

- Създаване на C4ISR система за South East Brigade;

- Внедряване на нови технологии във фирма ЕСО, където от телекси и тетрадки, сега всичко се интегрира от регионалните териториални диспечерски управления в централата;

- БТТП – цялостно решение за регистъра на всички фирми, членове на палатата;

- Внедряване на инфраструктура за SAP в МФ;

- Въвеждане на процедури за опростено деклариране, базирани на електронен обмен на данни, в Агенция „Митници“;

- Внедряване на система за анализ и изчистване на данните в НАП;

- НАТО - NATO Basic Ordering Agreement за предоставяне на услуги в областите на информационната сигурност, софтуерното и системно инженерство;

- Проучване на изискванията и участие в работната група на НАТО  “NIAG SG161 Civil-Military Information Exchange for Consequence Management Operations";

- Спирането на хартиените извлечения в Банка ДСК – с помощта на доброто партньорство с Банка ДСК, успяхме от март 2010 г. да спрем изпращането на хартиени извлечения по пощата.

Споменавам тези проекти, защото те са изпълнени от служителите на Глобал Консултинг с голям професионализъм и с желание за непрекъснато подобряване на бизнеса на нашите клиенти.

Компанията има стратегически партньорства EMC, Sybase, Informatica, Unisys, Cisco, Microsoft. Кои продукти и услуги развивате и предлагате по-активно през тази година? Какво включват плановете за развитие и какво да очакваме от Глобал Консултинг в по-далечно бъдеще?

През последните 3-4 години основният ни фокус е върху партньорството с Informatica – водещ доставчик на софтуер за интеграция на корпоративни данни. От три години имаме обособен екип от експерти, който се занимава с целия цикъл от процеси по проекти, свързани с внедряване на продуктите на Informatica.

Informatica е платформа, която е насочена към голям обем данни - включва от стандартната интеграционна платформа до функции като възможност за работа с голям обем кратки съобщения, които се изпращат изключително бързо, с т.нар. управление на комплексни събития, с качество на данни, с управление на ключовите бизнес данни (master data management), които могат да бъдат използвани при големи обеми от данни при клиентите.

Партньорството ни с Informatica е изключително качествено и коректно. Служителите и клиентите харесват решенията на Informatica. В тази връзка на 22 октомври предстои четвърто издание на “Технологичен ден на Informatica”, организиран от Глобал Консултинг, по време на който ще бъдат представени предимствата и ползите от решенията на Informatica за управление и защита на данните  – Database Archiving, Test Data Management, Dynamic Data Masking.

От април т.г. започнахме ново партньорство с американската фирма SAS. Причината за това е, че искахме да предложим допълнителни услуги в областта на управлението на данни на своите клиенти.
През следващата година ще работим над предлагането на интеграция между продукти на Informatica и на SAS.

Освен партньорството с Informatica и SAS, имаме и такова с EMC, Sybase, Unisys. Имаме и много добре изградена система за поддръжка на Cisco оборудване в България по силата на договор с Unisys и British Telecom. Всички банки в България са наши клиенти, защото ние поддържаме Cisco инсталациите за Reuters.

Успяхме да се ресертифицираме по стандартите за управление на качеството - ISO 9001 и информационна сигурност – ISO 27001. Целта на сертификациите е да гарантираме на клиентите качество на услугите, които им предлагаме, за да може и техните потребители от своя страна да бъдат удовлетворени от услугата, която получават.

До 6 месеца ще имаме готовност за сертификация по стандарта ISO/IEC 20000 за управление на ИТ услуги.

В момента кандидатстваме по оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”,  за подпомагане на малки и средни предприятия и чакаме решение в близко време. Идеята е да се създаде нов софтуер в областта на застраховането, базиран на продукти на наши партньори – Informatica, Sybase, SAS и др.


Въпросите зададе Констанца Григорова

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X