Ит Лидери

Автоматизацията срещу работните места

Computer World

Писателите фантасти отдавна предъвкват темата за това какво би станало, когато машините започната да заместват хората. Сега дойде ред и на Gartner. Технологичният анализатор говори за дати и препоръчва незабавни действия.

Сериозният ефект на иновациите върху работните меса наближава с пълна сила. В момента безработицата в САЩ е около 8 на сто и прогнозите сочат, че броят на незаетите ще нараства. От Gartner очакват протести, подобни на движението „Окупирай Уолстрийт“, но този път в отговор на замяната на работници от машини, да се случат още през следващата година. Подобни замени не санещо нови, но вече става дума и за работници, изпълняващи скъпи и специализирани операции. При бизнеса ИТ директорите ще имат трудности, сблъсквайки се със социалния аспект на своите действия.

Машините обаче заместват хората още от зората на селскотопанската революция, какво толкова?

Кое е новото?

При предишните технологични прориви работниците са могли да се обучават за по-добра работа, което в крайна сметка е довеждало до повишаване на техния стандарт на живот. Дигиталната революция обаче, както я наричат анализаторите, атакува работни на всички нива, а не само най-ниското стъпало. Модерните и умни машини могат да са толкова съвършени в автоматизирането, че да са на практика самообучаващи се.

По думите на Кенет Бранд, анализатор в Gartner, в момента умни машини могат да диагностицират рак, да предписват лечение и дори да го доставят до стаята на пациента.

Според компанията ефектът върху работните места е повсеместен: в транспортните системи, строителството, добива и съхранението на ресурси, здравеопазването и т.н. Сред водещите организации в тази тенденция е например Amazon, която придоби Kiva Systems – компания, произвеждаща решения за автоматизация на складове. Google пък се опитват да създадат автомобил без шофьор.

От Gartner се опитват да обхванат нещата с по-широк поглед и заключват, че работните места, които са най-заплашени от заместване от машини, включват бек офис дейности, включително такива свързани с транзакции, съблюдаването на стандарти и изисквания, както и научни дейности

„Това разместване ще повлияе на безработицата – споделя още Бранд. – Ние вярваме, че за в бъдеще ни очаква по-висока и постоянна безработица.“ Според неговото изследване се допускат и крайности като замяна на 90% от работната сила от машини, което би довело до катастрофални последици или до утопия, където базовите нужди на всички са задоволени.

Главната цел на изследването обаче е да накара ИТ директорите да обмислят ефекта на интелигентните машини върху техните организации в контекста на новите работни позиции като т.нар. Chief digital officer (CDO), чиято задача е да прехвърля традиционния „аналогов“ бизнес в дигитална среда. Анализаторската компания препоръчва на компаниите да реагират бързо и да сформират екипи, които да се фокусират върху спорния въпрос, свързан с интелигетните машини.

От Gartner предупреждават, че до 2020 г. ефектът върху работните места ще достатъчен за създаване на социално напрежение и търсене на нови икономически модели в развитите икономики.

Между 2020-та и 2030-та пък се очаква да бъде създадена първата корпорация, която няма да включва нито един човек . Това ще е само набор от различни софтуери, комуникиращи и преговарящи един с друг“, смята Дайан Морело, анализатор от Gartner. По нейните думи, компаниите все повече ще гледат умните машини като на част от работната сила. „Човешките същества не са единствената работна сила“, заключва тя.

Ако технологиите изместят хората от работните им места, то

кой ще купува продуктите на все по-автоматизираните производства?

Според Морело засега този въпрос е без отговор, но по думите й е ясно, че „някой ще плаща за услугите“.

Умните машини могат също да помагат на хората да се адаптират и придобиват нови умения, но това изисква широка ангажираност от страна на правителствата.

„Определено е лесно да се чертаят антиутопични визии за бъдещето – споделя Ник Хансен, старши анализатор в Discipline Growth Investors, компания специализираща в управлението на активи. – Мисля обаче, че вкрайна сметка всичко се свежда до това, че винаги има нещо, което даден човек ще иска от друг човек.“

Въпреки, че първата фаза на революцията вероятно ще бъде изгодна за титаните от Силициевата долина, в крайна сметка е на лице огромен икономически потенциал, който ще засенчи първоначалния, смята още Хансен. Според него разковничето е в това как хората ще употребят неизползвания потенциал.

Разбира се далеч не виски са съгласни с подобни визии за бъдещето и поставят под съмнение ефекта и обхвата на автоматизацията. В крайна сметка обществото е съставено от хора и повечето искат то да си остане такова.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X