Ит Лидери

СУ и Samsung откриха кабинет за мобилни приложения

Computer World

Лаборатория за иновации, целяща да повиши конкурентоспособността на студенти в областта на разработката на мобилни приложения, отвори врати във Факултета по математика и информатика (ФМИ) към Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Дигиталната стая е съвместен проект на Samsung Electronics и учебното заведение и се очаква през първия семестър на настоящата година през нея да минат около 100 студенти.

Целта на проекта е да се даде възможност на студентите да придобият допълнителни дигитални умения за повишаване на своята конкурентоспособност и възможности за професионална реализация. Обучението продължава един семестър, като студентите придобиват умения за създаване на приложения за мобилната платформа Android. В края на обучението всички, преминали успешно курса, получават сертификат по информационни технологии от Samsung, който представлява предимство за кариерно развитие на младите хора. За допълнителна мотивация тримата най-добре представили се студенти ще получат като награда продукти на корейския производител, а отличникът на курса ще получи възможност неговото приложение да се публиква в електронния магазин Samsung Apps, парична награда в размер на 3 хил. евро и стаж в Samsung България.


СУ и Samsung откриха кабинет за мобилни приложения

© Computer World, Computerworld.bg

„Това е началото на едно дълго пътуване – сподели Крис Чънг, изпълнителен директор на Samsung Electronics за България. – Вярвам, че нашата инвестиция е крачка напред в борбата с младежката безработица. Знаем, че в момента кадрите по информационни технологии са сред най-търсените на пазара, а кариерата в тази сфера е с големи перспективи. Затова и основната цел на нашата Лаборатория за иновации е да подобрим технологичните знания на тези младежи до степен, която ще ги направи силно конкурентни на пазара на труда и ще им даде възможност за бърза реализация.”

 „Професията програмист на мобилни приложения е сравнително нова професия, към която в България, ние като HR агенция, наблюдаваме сериозен интерес от година и половина – две. Освен това очакваме тази професия да се очертае като една от най-търсените в близко бъдеще заради сериозните темпове на увеличаване на използването на всякакви „смарт” устройства. Ако през 2008 година свалените мобилни приложения са били 2,1 милиарда броя в световен мащаб, то предвижданията за 2016 година са да достигнат 66 милиарда,” заяви Нели Малакова, Job Tiger, която направи кратък анализ на пазара на труда с фокус върху младежката заетост и информационните технологии. По нейни думи обявите за работа за ИТ специалисти са отбелязали сериозен ръст само за няколко месеца. Ако през те са били 36 на сто от всиките обяви в Job Tiger, то през септември процеентът им е нарастнал на  43.

Лабораторията за иновации в СУ „Св. Климент Охридски” предоставя интегрирана хардуерна и софтуерна програма за обучение на студенти от II-и до IV-и курс за разработка на мобилни приложения. Учебното съдържание е изцяло дигитализирано и осигурява съвременно интерактивно обучение. Залата разполага с 20 работни места, оборудвани с таблети Samsung Galaxy Note 10.1, сензорна е-дъска, лаптоп, както и допълнителни мобилни устройства за тестване на мобилни приложения по време на обучението.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X