Ит Лидери

Джон Атанасов-младши: ИКТ и R&D са сред най-важните сфери за България

Computer World

Тихомир Иванов

Информационните и комуникационните технологии (ИКТ) и научно-развойните дейности са сред най-важните сфери, върху които България трябва да се фокусира. Това заяви Джон Атанасов-младши за Computerworld Bulgaria по повод навършването на 110 г. от рождението на известния изобретател от български произход д-р Джон Винсент Атанасов – създател на първия електронен компютър.

Това означава отлични училища и подкрепа за научно-изследователското общество. Една от сферите, където съм забелязал, че българите са силни, е софтуера, където мисля, че има място за експанзия“, коментира Джон Атанасов-младши.

Според него, българите трябва да са по-обединени, за да могат да подобрят икономическото състояние на страната и стандарта на живот.

В допълнение той изтъкна, че е горд да е син на Джон Атанасов. „Той постигна много в живота си и приписа част от успеха си на българските си корени. В нашето семейство се радваме, че имаме български гени, те допринасят за нашата интелигентност и работна етика. Българите са енергични, щедри и много подкрепят баща ми.“

Джон Атанасов-младши досега е бил CEO на няколко компании в сферата на медицината и научно-развойната дейност, а понастоящем е „полупенсиониран“, както той самият се самоопределя.

110-годишнината, която се навършва на 4 октомври, се отбелязва чрез поредица от събития, организирани от администрацията на президента на Република България, съвместно с Техническия университет – София, Съюза по автоматика и информатика „Джон Атанасов“, БАИТ, БАСКОМ, ИКТ Клъстер, Sofia Tech Park, БАН, технологичния сайт IDG.BG и Computerworld Bulgaria.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X