Ит Лидери

Sharp с дисплей от следващо поколение

Computer World

Прототип на нов тип 7-инчов течнокристален дисплей, разработен в партньорство с Qualcomm, показа Sharp на изложението Ceatec 2013, провеждащо се в Чиба, Япония. Т.нар. MEMS (microelectromechanical systems – микро елетромеханична система) използва миниатюрни подвижни елементи. Зад всеки пиксел подсветката сменя цвета си, изреждайки с голяма скорост червено, зелено и синьо, а работещият в синхрон с нея механичен затвор пропуска пропуска необходимото количество от всеки цвят.

Основното предимство на MEMS технологията е в това, че се елиминира нуждата от събпиксели (най-често червен, син и зелен), налични всъвременните LCD дисплеи, чиито цветни филтри поглъщат около две трети от излъчваната от подсветката светлина. При новата разработка интезитетът на подсветката може да бъде понижен, намалявайки общото електрическо потребление на дисплея. Това е особено важно, тъй като именно екранът е основният потребител на електричество в съвременниите мобилни устройства.

7-инчовите модели, показани по време на Ceatec 2013 предлагат разделителна способност от 800 на 1280 пиксела. Някои хора обаче са способни да видят премигването на цветовете в момента, когато отделят поглед от екрана. От Sharp посочват, че това е нещо, върху което компанията все още работи.

Разработката на MEMS дисплеите е започнала в партньорство с Qualcomm по-рано през годината, когато американската компания обяви, че ще инвестира 120 млн. долара в Sharp, предавайки на японския си партньор и опита си в тази област. Sharp от своя страна също имат богат опит в технологиите за дисплеи (особено LCD) и разработва технологията IGZO, върху която отчасти е базирана и MEMS.

IDG News Service, Токио

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X