Ит Лидери

Facebook е получила 25 000 правителствени заявки за данни на потребители през Н1 2013

Computer World

Facebook съобщи, че е получила повече от 25 000 искания за предоставяне на данни на свои потребители от страна на правителства през първата половина на 2013 г., като между почти 12 000 от тях са дошли от американски правителствени агенции. Това е отразено в първия доклад на социалната мрежа за правителствените заявки за информация в глобален план, който бе публикуван на 27 август.

Сред другите държави с голям брой искания за данни са Индия с 3245 заявки, Великобритания с 1975, Германия с 1886 и Италия с 1705.

От България е имало само една заявка за един потребител, но тя не е била удовлетворена.

По-голямата част“ от постъпилите искания са били свързани с криминални случаи, казва в доклада Колин Стреч, генерален адвокат на Facebook. В много случаи заявките са били за базисна потребителска информация, като име и период на съществуване на профила, но в други случаи са търсени IP адреси или публикувано съдържание.

Facebook не е изпълнила всички искания. За САЩ компанията е предоставила информация в 79% от случаите, докато заявките от Великобритания са получили положителен отговор в 68% от случаите. За други държави процентът на одобрение е много по-нисък. Например, данни са предоставени за едва 27% от общо 152 заявки от Аржентина и за 39% от общо 1547 заявки от Франция.

Имаме строги процеси за обработка на всички правителствени искания за информация – посочва Стреч. – Вярваме, че тези процеси защитават данните на хората, които използват услугата ни, и изискват от правителствата да изпълняват много високи юридически изисквания при всяка отделна заявка, за да получат каквато и да е информация за който и да е наш потребител. Борим се с много от тези искания, не ги удовлетворяваме, когато открием юридически дефицити, и свиваме мащаба на твърде широките или неясни заявки.“

Британската организация Privacy International аплодира Facebook за публикуването на доклада, но и посочи, че скорошните новини за масовото събиране на данни от страна на Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA) са много притеснителни. „Оставаме с едно неприятно празно чувство по отношение на жеста на Facebook и то няма много общо със самия Facebookкоментира организацията в блог. – Откакто документите на NSA бяха публикувани и анализирани, завесата, прикриваща това каква информация всъщност събират правителствата за нас, беше повдигната.“

Също така Privacy International отбеляза, че докладът на Facebook се отнася само до официалните заявки. „Сега сме наясно с ужасяващата реалност – че правителствата не се нуждаят задължително от посредници, като Facebook, Google и Microsoft, за да се доберат до данните ни. Те могат да ги прихванат от подводните кабели, чрез секретни съдебни заповеди и чрез споделяне на разузнавателни данни“, алармира организацията.

Някои други технологични компании вече също публикуваха подобни доклади. Google започна да прави това от 2009 г. насам. През втората половина на 2012 г. компанията е получила повече от 21 000 правителствени заявки в глобален план.

IDG News Service Вашингтон

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X