Ит Лидери

Сървърните приходи продължават да спадат заради слабото търсене, твърди IDC

Владимир Владков

Бизнесът със сървъри продължава да спада и през второто тримесечие на годината, като намаляват както продадени в света бройки, така и приходите от тях, заявиха от IDC .

Постъпленията са се свили с 6,2% до $11,9 млрд. за второ поредно тримесечие на база годишен спад, като търсенето на сървъри продължава да е слабо в редица райони. Доставените машини също са по-малко – с 1,2 на сто, или общо 2 млн. броя, като продадените сървъри спаднаха и в предишните две тримесечия.

Най-голям спад на приходите има при системите от среден клас, където сривът е с 22% на годишна база, докато постъпленията от по-масовите сървъри са намалели с 2,4%, а тези от висок клас машини – с 9,5% за тримесечието, приключило на 30 юни.

Слабите поръчки се съчетава с други негативни фактори като консолидация, виртуализация и миграция, предприети от малките и средни фирми и по-големите корпоративни клиенти, има и недостиг на нови ИТ проекти заради трудните икономически условия. Водещите доставчици на сървъри се опитаха да компенсират слабото търсене на Unix и блейд машини, които традиционно имат по-голям марж на печалба, с по-неходоносните сървъри за вграждане и с оптимизирана плътност.

IBM запазва първата позиция на сървърния пазар с 27,9% дял от приходите, но нейният дял е спаднал спрямо миналата година, когато бе 29 на сто. Приходите от сървъри на компанията са намалели за периода с 10% на годишна база заради по-слабите покупки на System x и Power Systems. Голямата машина на IBM System z, работеща под z/OS, отчита трето поредно тримесечие на растеж, като приходите от продажбите й са скочили с 9,9% до $1,2 млрд. Мейнфрейм машините държат около 9,8% от всички сървърни постъпления за тримесечието.

Hewlett-Packard задържа втората позиция с пазарен дял почти 26 процента, като годишният спад на приходите й от 17,5% е резултат от слабото търсене на x86-базираните машини ProLiant и продължаващия спад на продажбите на сървъри HP Integrity.

Dell се представя малко по-добре, като делът й на сървърния пазар се увеличи до 18,8%, най-голямото постижение на компанията за едно тримесечие, при 16% през миналата година. Така Dell запазва третото място. Сървърните й приходи са нараснали с 10,3% за периода. Конкурентът Oracle е на четвърта позиция с 6 на сто пазарен дял, следван от Cisco Systems на пето място с 4,5% дял след близо 43% ръст на приходите. Cisco има статистическа връзка с Fujitsu през последното тримесечие.

Приходите от сървъри с оптимизирана плътност, ползвани от огромните центрове за данни, са скочили с 26,6% на годишна база до $735 млн., а продадените машини са почти 200 хиляди, или с 13,8 на сто повече. Dell продължава да е лидер в този сегмент, завоювайки дял от 60,5 на сто.

За разлика от този нов пазар, приходите от блейд машини са се свили с 6,2% до $2 млрд. Блейд моделите държат почти 17% от общите сървърни приходи за тримесечието, а лидер отново е HP с 44,8% пазарен дял.

Търсенето на x86 сървъри бе слабо през анализирания период, като приходите са паднали с 1,3% до $8,7 млрд., а доставените машини са останали на същото ниво от 1,9 млн. броя, добавят от IDC.

Linux сървърите са се възползвали от разгръщането на облачни инфраструктури и сега държат около 23% от всички сървърни постъпления, докато година по-рано делът им бе с 21,2%. Продажбите на Windows сървъри са се свили с 5,1%, като постъпленията за периода са $5,8 млрд., а това представлява 49,3% от всички сървърни приходи за тримесечието, обясняват от IDC. Постъпленията от Unix сървъри са се сринали с 21% до най-ниската си тримесечна точка от $1,8 млрд., или около 15% от общите сървърни приходи.

IDG News Service, Бангалор 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X