Ит Лидери

Nokia завърши изкупуването на Nokia Siemens Networks, преименува компанията

Владимир Владков

Nokia приключи изкупуването на Nokia Siemens Networks тази сряда и преименува компанията на Nokia Solutions and Networks, или NSN.

Nokia и Siemens създадоха компанията през 2006 г. като съвместно дружество, фокусирано върху кабелната и безжична инфраструктура. Но Nokia Siemens изпита сериозни трудности да се конкурира с мобилните мрежови гиганти Ericsson и Huawei Technologies, а през 2011 г. започна преструктуриране, като съкрати 17 000 работни места и сви фокуса си само върху мобилните широколентови услуги. Собствените проблеми на Nokia да се задържи в бизнеса с мобилни телефони само усложниха проблемите на съвместното предприятие, заявиха анализатори.

След преструктурирането Nokia Siemens успя да се съвземе, отчасти заради силата на нейните сделки с LTE оператори в САЩ, Япония и Южна Корея. Тя обяви стабилна печалба през последните 4 тримесечия, каза Nokia в сряда. За второто тримесечие на т.г. Nokia Siemens реализира печалба от €8 милиона, докато Nokia като цяло бе на загуба от €278 млн.

През юли Nokia се съгласи да изкупи обратно дела на Siemens за $2,2 милиарда и да я направи собствено поделение. Ръководството на Nokia Siemens няма да се промени. Раджийв Сури остава главен изпълнителен директор, същият остава и изпълнителният борд, добавят от Nokia.

По този начин Nokia пак ще прави и мобилни апарати, и мобилни мрежи, комбинация, на която се решават малко доставчици. Ericsson, Motorola и Alcatel-Lucent имаха някога поделения и за телефони, и за инфраструктура. Huawei, ZTE и Samsung все още са и в двата бизнеса.

IDG News Service, Сан Франциско 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X