Ит Лидери

Microsoft се преструктурира из основи

Computer World

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стийв Балмър обяви вчера, че в компаноята протича мащабна реорганизация, чиято цел е „една стратегия, една Microsoft“, или изместването на фокуса в компанията от продуктите към технологиите, за да бъде постигната една по-цялостна и единна развойна среда.

Редмъндският гигант вече няма да бъде съставен от бизнес групи, работещи по конкретни линии от продукти и услуги. Вместо това вече има назначени ключови директори за ключови технологии.

„Занапред стратегията ни ще бъде фокусирана върху създаването на семейство от устройства и услуги за крайни потребители и бизнеси, което да помага на хората да вършат дейностите, които са най-важни за тях, вкъщи, на работа или в движение“, гласи публично съобщение от Балмър.

Досега Microsoft организираше бизнеса си около продуктови групи. Така, например, мобилната група отговаряше за разработката и подобряването на мобилните операционни системи Windows Mobile и Windows Phone, докато Windows групата беше съсредоточена върху десктоп операционната система.

Вследствие на реорганизацията в Microsoft вече има нова група, наречена Operating Systems Engineering Group (Група за инженеринг на операционни системи), оглавявана от Тери Майерсон, която е отговорна не само за абсолютно всички ОС на компанията, но и за облачните услуги, свързани с тези системи.

„Въпреки че ще предлагаме различни устройства и услуги за изпълнение и монетизиране на стратегията, единната основна стратегия ще ни води към поставянето на споделени цели за всичко, което правим – заяви Балмър. – Ще гледаме на продуктовата линия холистично, а не като на отделни острови. Ще насочим ресурси и ще изграждаме устройства и услуги, които предлагат атрактивно, интегрирано изживяване през множеството екрани в животите ни, като възвръщаемостта за акционерите ще е максимална. Всички части от компанията ще споделят и ще допринасят за успеха на основните предложения, като Windows, Windows Phone, Xbox, Surface, Office 365 и нашето EA предложениес, Bing, Skype, Dynamics, Azure и нашите сървъри. Всички части от компанията ще допринасят за активирането на високостойностно изживяване за потребителите ни.“

Крайният резултат за потребителите ще е позитивен, според Балмър. „Ще работим за единно изживяване за всичко, което от значение в живота на хората. Едно изживяване, една компания, един набор от приложения и една лична библиотека със забавления, снимки и информация навсякъде. Едно място за всичко. Microsoft има ясната възможност да предложи на потребителите унифицирано изживяване във всички аспекти на живота, без значение дали екранът е малък и преносим, ..., 85-инчов таблет или други екрани и устройства, които все още не си и представяме.“

Ето и кои са новите бизнес групи и техните ръководители:

Групата за инженеринг на операционни системи (Operating Systems Engineering Group), оглавявана от Тери Майерсон, ще има грижата операционните системи на Microsoft и облачните услуги, свързани с тях, да са кохерентни и максимално интегрирани.

Групата за хардуерен и студиен инженеринг (Devices and Studios Engineering Group) пък ще е ръководена от Джули Ларсон-Грийн, която ще отговаря за разработката на целия хардуер на Microsoft и за веригата за доставки, както и за студията на компанията за игри, музика, видео и други забавления.

Групата за инженеринг на приложения и услуги (Applications and Services Engineering Group) е начело с Ки Лу, който ще ръководи работата по широк набор от приложения и услуги за „продуктивност, комуникация, търсене и други информационни категории“.

Групата за облачен и корпоративен инженеринг (Cloud and Enterprise Engineering Group) пък е оглавена от Сатя Надела. В неговите задължения влиза разработката на бекенд технологиите на Microsoft за центрове за данни, бази данни и за корпоративни ИТ сценарии и развойни инструменти. Той ще ръководи и изграждането, операциите и развитието на центровете за данни на компанията.

Dymanics групата е начело с Кирил Татаринов. Продуктовите ръководители от тази група обаче ще трябва да се отчитат и пред Ки Лу, маркетинг ръководителят ще отговаря и пред Тами Релър, главата на Маркетинг групата, а ръководителят за продажбите ще докладва и пред Групата СОО.

Групата за стратегии и проучвания (Advanced Strategy and Research Group) ще бъде водена от Ерик Ръдър и ще се фокусира върху изследванията и комбинирането на технологиите с политиките на Microsoft. Ръдър „ще ръководи погледа на компанията върху новите технологични тенденции“, посочи Балмър.

Маркетинг групата, начело с Тами Релър, ще е заета с всички маркетинг дейности. В рамките на тази група Марк Пен ще има важна роля за цялостната маркетинг стратегия на Microsoft, а заедно с Релър ще ръководи централизираните рекламни и медийни дейности.

СОО групата е начело с главния оперативен директор Кевин Търнър, който „ще продължи да ръководи нашите глобални продажби, полеви маркетинг, услуги, поддръжка и складове, както и ИТ, лицензиране и търговски операции“, обясни Балмър.

Групата за бизнес развитие и евангелизъм (Business Development and Evangelism Group), ръководена от Тони Бейтс, ще се фокусира върху ключови партньорства, особено с партньорите за иновации – производители на оригинално оборудване, силициеви вендори, ключови разработчици, Yahoo, Nokiа и пр. – както и върху евангелизма и връзките с разработчици.

Финансовата група, начело с Ейми Худ, ще централизира всички финансови организации, които досега бяха в продуктовите групи. Географски разпръснатите финансови дейности в сферата на продажбите и маркетинга обаче ще отговарят директно пред Кевин Търнър, а индиректно и през Ейми Худ.

Групата за юридически и корпоративни работи (Legal and Corporate Affairs Group) ще бъде ръководена от Брад Смит.

Групата за човешки ресурси пък е начело с Лиза Бръмъл.

PC World САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X