Ит Лидери

CBN: Правителството на Орешарски загърби ИКТ

Computer World

Сред 17-те новообявени заместник-министри няма такъв за ИКТ, а доскоро имахме и такъв заместник-министър, и дори закратко служебен министър за развитие на електронното правителствоНовото правителство е оставило на заедн план информационните и комуникационните технологии, алармира в блога си агенцията за пазарни проучвания CBN – Panoff, Stoycheff & Co. „От влизането на новия министър на транспорта, ИТ и съобщенията в сайта на министерството се публикуват новини, свързани само с транспорт. За ИТ няма нито дума“, казват от CBN, като изтъкват, че сред 17-те новообявени заместник-министри няма такъв за ИКТ. А доскоро дори за кратко имахме служебен министър за развитие на електронното правителство в лицето на Роман Василев.

„Наред с проблемите с цената на тока, парното, ужасяващата бедност, фирмените фалити и безработицата, проблемите в развитието на държавните ИТ започват застрашително да се натрупват – гласи публикацията. – Остаряващата технологична база, липсата на ясна визия, план и срокове могат да доведат до драматични проблеми в управлението на държавата, основните национални институти, а оттам да продължава сериозното затруднение напрежение върху гражданите на страната и бизнеса. Концепцята до момента – там, където държавата прибира пари, нещата да са ок, там, където трябва да се улесни бизнеса и гражданите, може да почака – вече не е актуална. Хората на улицата започнаха да си искат промяната...“

От CBN припомнят, че обществото очаква резултати от големите проекти за електронно управление, стартирани миналата година с финансиране по Оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК). „Лайтмотивът за възлагане на поръчките за над 100 млн. лв. беше, че българския бизнес и българския данъкоплатец ще разполагат с е-управление до средата на 2013 г. Е, да, ама не...“, казват от агенцията.

Доскорошният заместни-министър на МТИТС Валери Борисов заяви в интервю за Computerworld Bulgaria, че се надява новият кабинет да надгражда постигнатото. Засега обаче никак не е сигурно, че това ще се случи.

Също така все още няма никаква индикация, че ще бъдат завишени бюджетите за ИКТ на министерствата и други държавни институции, които бяха съкратени от предходното правителство, добавят от CBN.

„Липсата на ИТ системи и визия в ДКЕВР и НЗОК щеше да е комична, ако не беше трагично отражението им върху обществото – гласи още публикацията. – А и все още чакаме информационните системи на митницата и НАП да бъдат свързани... Нали там някакъв кабел трябваше да се прокара и да се свърже. Дали с тоя манталитет да не викнем чукчите на помощ... А през последните години обемът на събраните акцизи и ДДС взе да намалява, не го знаехте нали?! Знаят го българските пенсионери със 150 лв. месечна пенсия, на които им се налага да си доплащат лекарства...“

Освен това от CBN отбелязват, че не е ясна и визията за държавната компания Информационно обслужване АД „след масовите съкращения на квалифициран персонал и кашите, които бяха забъркани с нея – каши, които удариха здраво по ИТ бизнеса в страната и отново натрупаха излишно напрежение и недоверие в него“.

Към 15 ч. Днес общо около 2800 души са отговорили на анкетата „Какви промени в избирателния кодекс бихте желали?“ във Facebook групата #ДАНСwithme, че искат „електронно гласуване както в Интернет, така и в избирателните секции“. Това искане е събрало най-много гласове сред общо 96. Дали обаче това правителство ще прояви воля да въведе дългоочакваното е-гласуване? Вероятно засега повечето хора дълбоко се съмняват.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X