Ит Лидери

Социалните мрежи са най-ползваното смартфон приложение, твърди проучване на Ericsson

Владимир Владков

Мобилният трафик на данни ще продължи да расте с бързи темпове през следващите години, като основен принос за това ще има видеото. Очаква се общият трафик да се увеличи 12-кратно до края на 2018 г., показва нов доклад на Ericsson, направен на базата на измервания в мрежи в реална експлоатация. По-мащабното потребление се дължи и на по-голямото съдържание, достъпно и заради и подобрените мрежови скорости, предоставяни от HSPA и LTE технологиите, добавят от шведския производител.

Глобално мобилно проникване е достигнало 90% в края на първото тримесечие на т.г., като общият брой мобилни абонаменти в света е бил около 6,4 млрд. На практика обаче реалният брой мобилни абонати е около 4,5 млрд., тъй като много хора разполагат с по-няколко абонаментни плана към различни оператори, уточняват от Ericsson. Китай е страната, която е добавила 30 млн. нови мобилни абонамента през последните 3 месеца, или 25% от всички нови мобилни потребители. Следват я още 4 страни – Индия и Индонезия (по над 10 млн. нови абонаменти), Бразилия и Нигерия (по +5 млн.). Същевременно региона с най-голяма наситеност на мобилни абонати остава Централна и Източна Европа със 132% проникване сред населението (общо 648 млн. абонамента), следвана плътно от Западна Европа с около 128% мобилно проникване (532 млн. мобилни абонамента). Индия е страната, в която проникването все още е по-слабо (56% от населението).

Типове мрежова свързаност

Годишният ръст на мобилните абонаменти в света е 8%, а увеличението спрямо предишното тримесечие е 2 на сто. В същото време броят на мобилните абонаменти за мобилен широколентов достъп е скочил с 45% на годишна база и в края на март 2013 г. е достигнал около 1,7 млрд. в целия свят, като този достъп се предоставя през мобилни мрежи, базирани на технологиите CDMA2000 EV-DO, HSPA, LTE, Mobile WiMAX и TD-SCDMA. пише още в Ericsson Mobility Report.

LTE става все по-популярна технология и се превръща в най-бързо развиващата се система в историята на мобилните комуникации. Това се дължи на високите скорости и качественото потребителско изживяване, което LTE предлага. В момента технологията е достъпна в 67 държави, предоставяна от 156 оператора, коментират от компанията, която е основен доставчик на този вид оборудване и услуги.

LTE в момента е разгърната във всички региони в света, като ще обхване около 2 млрд абонамента през 2018 г. Те ще представляват най-високия клас от общата база мобилни абонаменти по това време. Бързата миграция към още по-модерни технологии в развитите страни означава, че общият брой абонаменти само за GSM/EDGE ще спада оттук нататък, гласи един от изводите в доклада.

Според доклада в Централна и Източна Европа значителен ръст отбелязва HSPA свързаността. LTE ще расте първоначално в най-развитите части на региона, но ще е налична в повечето държави към 2018 г.

В света обаче GSM/EDGE ще продължи да доминира до края на прогнозния период, главно заради огромният брой нови абонати от развиващите се пазари, които вероятно ще използват най-евтините мобилни телефони и абонаментни планове (вж. графиката).

„LTE услугите ще са достъпни за около 60% от населението на земята през 2018 г. Очакваме LTE връзките да надхвърлят 1 милиард през 2017 г., заради по-мощните устройства и търсенето на тежки от към данни видео услуги. С развитието на WCDMA/HSPA мрежовите скорости се подобриха, а с тях и потребителското изживяване", коментира Дъглас Гилстрап, старши вицепрезидент в Ericsson.


Социалните мрежи са най-ползваното смартфон приложение, твърди проучване на Ericsson

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Мобилен трафик от данни

През 2013 г. трафикът от мобилни данни ще продължи тенденцията за удвояване на обема всяка година. Мобилните компютри генерират най-голям трафик в повечето региони с изключение на Северна Америка. Трафикът от смартфони обаче нараства по-бързо заради по-бързото увеличаване на броя абонаменти. През последните години от прогнозния период трафикът от данни ще бъде разпределен поравно – половината от мобилните телефони, от една страна, а от друга – от таблети, мобилни маршрутизатори и мобилни компютри. Мобилният трафик данни ще продължи да расте много по-бързо от този във фиксираните мрежи. Като абсолютна стойност на обема обаче фиксираният трафик от данни ще продължи да заема доминираща позиция, добавят от Ericsson.

Достъпът до интернет през специализирани приложения като социални мрежи и програми за моментални съобщения с възможности за пращане и на изображения ще продължи да стимулира развитието на мобилния трафик, чийто средногодишен темп на нарастване за периода 2012 до 2018 г. ще е 50%, пише още в доклада. Това означава, че в края на 2018 г. обемът на мобилния трафик ще е 12 пъти по-голям от този през 2012 г.

Трафикът от всеки абонат ще зависи от размера на екрана на неговото мобилно устройство. Резолюцията също е фактор, като най-новите модели смартфони се доближават до нивото на персоналните компютри. Средно едно мобилно PC генерира почти 5 пъти повече трафик от смартфона. В края на 2012 г. един лаптоп/таблет създава средно по 2,5 GB на месец, докато един смартфон генерира месечно по 450 MB. В края на 2018 г. се очаква, че мобилните компютри ще генерират на месец по 11 GB, а смартфоните – по 2 GB. "Трябва да се има предвид, че съществуват големи разлики в потребителското поведение и ползване на мобилни данни между отделните мрежи, страни и тип потребители", коментират от Ericsson.

Трафик според типа приложение

Ръстът на броя абонаменти за мобилни широколентови услуги е сериозен фактор за увеличаване и на мобилния трафик от данни. Все повече потребители добавят към своя абонаментен план широк кръг от устройства като смартфони, мобилни компютри/маршрутизатори, таблети, е-четци и камери.

Най-бързорастящият сегмент при мобилните данни е видеото. Увеличаващата се употреба е стимулирана от непрекъснатото обогатяване на наличното съдържание, както и по-високите скорости на мрежата, предоставяни от новите HSPA и LTE мрежи. По-големите екрани на устройствата също водят до увеличаване на видеотрафика, тъй като те ще изискват видео с висока резолюция и дори ултра HD видео.

Услугите за поточно видео на някои пазари демонстрираха много сериозен старт: хората ползват услуги като Netflix, HBO и Vimeo на всички типове устройства. Видеоконференциите вече излизат извън границите на залите за срещи и все повече се ползват от мобилни устройства, което също води до ръст на видеотрафика в мобилните мрежи (вж. графиката):


Социалните мрежи са най-ползваното смартфон приложение, твърди проучване на Ericsson

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Днес видеото заема най-голям дял от трафика данни в тези мрежи, като се очаква да расте с 60% годишно до края на 2018 г., когато, според прогнозите, ще генерира половината от общия трафик в света. Видеото ще формира най-големия сегмент от трафика на данни в мрежата, като се очаква да бележи годишен ръст от 60% до края на 2018 г. Консумацията на видео в някои мрежи достига средно 2,6 GB за връзка на месец.

Музикалните поточни услуги стават все по-популярни и аудиото също ще расте с добър темп от 50 на сто годишно. Има обаче голяма доза несигурност по отношение на аудио трафика, тъй като той ще зависи от развитието на музикалните услуги през следващите няколко години.

Социалните мрежи и web браузването ще държат по около 10% от обема трафик през 2018 г. отребителите прекарват повече време в социалните мрежи – до 85 минути на ден в някои мрежи, коментират от Ericsson.

Навлизането на нови типове устройства или съдържание може бързо да промени типа на трафика, добавяйки нови типове данни, чийто обем днес е незначителен. Освен това ще има големи вариации според типа на мрежата и профила на потребление на отделното устройство. На някои места ще доминират компютрите, а над други операторите ще стимулират ползването на смартфони. Трафикът в отделните страни и региони също ще се различава, главно заради наличието и ценовата достъпност на съдържанието и проблеми, свързани с авторските права върху това съдържание, добавят от Ericsson. 

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X