Ит Лидери

Хакидемия, или как да запалим за технологиите децата

Владимир Владков

Владимир Владков

По случай празника на децата искаме да ви поканим да станете част от една много интересна и иновативна програма - HacKIDemia.

Работилници, запознаващи децата с нови технологии по интересен, увлекателен и интерактивен начин, организира за 1 юни Софийската холистична коуъркинг компания (SOHO). Иновативната програма HacKIDemia бе организирана по случай Международния ден на детето с помощта и на София Тек Парк. В отделните работилници над 80 деца на възраст между 5 и 15 г. имаха възможност да се докоснат до нови технологии, изкуства и занимателни игри, като обяснения и помощ те получаваха както от специалисти от отделните работилници, така и от доброволци - родители на децата.

Една от най-интересните демонстрации бе на разработен и сглобен от ентусиасти принтер за 3D печат. С помощта на електромотор „тел" от полимерен материал преминава през нагревател, а разтопеният материал се наслагва на слоеве за изработка на тримерни елементи. Движението на дюзата на принтера и запълването се определят от софтуерната програма с отворен код (вж. видеото от YouTube).

 

Роботите бяха във фокуса на две от заниманията за децата. В „Училището за роботи" Robopartans участниците (на възраст над 8 г.) използваха комплектите LEGO Mindstorms за разработка, програмиране и тестване на роботизирани модели от заобикалящия ни свят – например роботи животни. С помощта на няколко мотора, сензори за светлина, за звук, за разстояние и за допир и добавена "изчислителна" част всеки участник можеше да построи свой Лего робот.

Другата демонстрация представяше постигнатото от студентите от Студентския клуб „Роботика" към Студентския съвет на Техническия университет София. Членовете на клуб „Роботика" разработва роботи в областта на сензорните системи, системите с интелигентно поведение, мобилните роботи, манипулационните роботи и други теми, като получават методично ръководство от секция „Роботика" към катедра „АЕЗ". Партньор на студентския клуб е и Robopartans. На 1 юни най-голям интерес сред малчуганите предизвика робота Line Follower - автономен мобилен робот, който следи непозната за него линия. „Целта на този робот е да премине трасето за най-малко време и без изпускане на линията, обяснява създателят на проекта. - В този робот има 5 сензора, като те подават информацията за дебелината на черната линия на пода, а след това я следят и подават данни за промяната й към „мозъка" на робота, така че той да не излиза извън линията." (Виж видео от демонстрацията).

В работилница на „Закачалка", наречена „С крушка и батерия" децата се учеха как да направят генератор на правоъгълни импулси, с който да пускат и гасят светодиоди, както и създаване на батерия с помощта на последователно свързани галванични елементи, направени от лимони.

С батерии бе свързано и още едно занимание – създаване на електрическа машинка за рисуване с помощта на няколко флумастера, батерия, моторче и перка от хартиено тиксо. Получените рисунки не са шедьовър на изобразителното изкуство, но децата се учат на креативност и начин на действие на електрическите моторчета.

 


Хакидемия, или как да запалим за технологиите децата

© Владимир Владков, Computerworld.bg

В работилничката „Конфитюр" по-малките деца се забавляваха с изработката и украсяването на фигурки от дърво и цветни хартии.


Хакидемия, или как да запалим за технологиите децата

© Владимир Владков, Computerworld.bg

На друга маса децата създаваха разнообразни фигури Оригами, а в стаята „Шарен свят" създаваха красиви кукли от рециклирани материали.


Хакидемия, или как да запалим за технологиите децата

© Владимир Владков, Computerworld.bg

В лабораторията KidsLab@DSLL участниците се учех как да проектират картонени играчки със специално приложение на таблет, след което създаденият проект бе отпечатван и сглобяване.

Имаше също работилница, обучаваща децата за правилата на китайската игра Го, работилница за креативност и рисуване, както и две работилници по био игри на Центъра по забавна математика – „За цветята" и „В света на цветовете" - показваща как се получават различни цветове от смесване на няколко основни цвята, как с помощта на прзма може да се получи дъга от слънчевата светлина и др. 


Хакидемия, или как да запалим за технологиите децата

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Хакидемия, или как да запалим за технологиите децата

© Владимир Владков, Computerworld.bg

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X