Ит Лидери

Strand Consult:"Регулатори в 8 страни поведоха война срещу смартфоните"

Владимир Владков

От доста време Strand Consult публикува изследвания и доклади, описващи ролята на смартфоните за намаляване качеството на мобилното покритие, пише в изявление на анализаторската компания. "Досега повечето хора обвиняваха за лошото си мобилно изживяване мобилните оператори и техните мрежи, а не производителите на смартфони. Все пак излизат все повече данни, че смартфоните са основният виновник за лошото мобилно покритие, а телеком регулаторите предприемат действия в полза на обществения интерес", добавят от Strand Consult.

Водени от датския телеком регулатор, 8 европейски страни излязоха с общо становище пред Европейския съюз да наложи мерки, които да се справят с проблемите на потребителите със смартфони. Дания, Естония, Исландия, Латвия, Литва, Норвегия, Финландия и Швеция изпратиха официално писмо до Даниел Калея Креспо, генерален директор на Генерална дирекция „Предприятия и промишленост" в Европейската комисия, в което поискаха схема за етикиране работата на приемника в мобилните телефони.

„Дания създаде национална рамка за разполагане на мобилни мачти и очерта ролята на смартфоните за възприемането на работата на мрежата, като приложи изследвания за антените на Герт Педерсън от Университета в Олбор. По този начин Дания се нареди в челните редици на борбата за осигуряване на качествено мобилно покритие", пишат анализаторите от Strand Consult. Te твърдят, че този дебат е резултат от доклада им „Как мобилните оператори могат да намалят разходите за мобилни мачти и да подобрят регулацията". Той бил помогнал на политиците да разберат, че мобилното покритие изисква сътрудничеството на много пазарни участници и че лошото мобилно покритие не се дължи на нежеланието на операторите да изграждат мобилни мрежи.

Телеком регулаторите в Дания, Естония, Исландия, Латвия, Литва, Норвегия, Финландия и Швеция предприемат действия за защита на обществения интерес, твърдят анализаторите от Strand Consult.

Регулаторите и потребителските организации в осемте страни се фокусираха върху качеството на смартфоните, а това е важен момент и за мобилните телекоми. Общоевропейска етикираща схема ще има дългосрочни последици, давайки възможност на потребителите и медиите да се фокусират върху качеството на модерните смартфони, добавят от Strand Consult. Това действие би накарало производителите на смартфони да разберат проблемите, които създават техните телефони в мрежата и да стимулирал потребителите да избират по-внимателно своите смартфони.

„Без съмнение модерният смартфон е много сложно компютърно устройство, което не се разбира от повечето хора", добавят от Strand Consult, цитирайки свое проучване на модела Galaxy S3 на Samsung, в което посочва и 10 начина, чрез които потребителят може да повиши мобилното си покритие.

Мобилните оператори са изправени пред редица предизвикателства заради експлозивното нарастване на броя потребители, смартфони и трафика, генериран от тях. Те се опитват да изграждат и пускат в експлоатация мобилни мрежи, но трябва да предоставят и обща рамка за диалога, който им предстои с останалите участници, включително политици, регулатори, общини, медии и общественост, добавят анализаторите.

CW/Б 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X