Ит Лидери

Lenovo е с рекордни годишни продажби от US $34 млрд.

Computer World

Lenovo Group обяви финансовите си резултати за четвъртото си финансово тримесечие и за цялата финансова година, която приключи на 31 март 2013 г. Компанията е генерирала рекордни годишни продажби от US $34 милиарда и ръст от 15% на годишна база. Годишната печалба преди данъци възлиза на US $801 милиона, което е ръст от 28% на годишна база, а обложената печалба на компанията възлиза на US $635 милиона. От компанията смятат, че така се приближават все повече  до лидерското място на пазара на персонални компютри и стават основен фактор в PC Plus ерата, като заемат пазарен дял от 15,5% на годишна база. С дял от 5.9% от пазара на Smart Connected устройства (таблети, смартфони, компютри), компанията засилва позициите си в PC Plus ерата, като по този начин се нарежда на трето място в този сегмент.  

През четвъртото финансово тримесечие, Lenovo отчита рекордни продажби в размер на US $7,8 милиарда, което е ръст от 4% на годишна база. За същия период, компанията постига печалба преди данъци от US$166, което е ръст от 63% в сравнение със същия период на изминалата година. На фона на спада на пазара от над 13% на годишна база, Lenovo расте с 14 пункта над нивото на индустрията като цяло. Така, компанията се развива по-бързо от пазара за 16-то поредно тримесечие, смятат от Lenovo.          

Брутните приходи на компанията за четвъртото финансово тримесечие са се повишили до US $963 милиона, което е ръст от 20% на годишна база. Брутният марж на компанията е 12,3%. Оперативната печалба на Lenovo за четвъртото тримесечие възлиза на US $169 милиона, което е ръст от 67% на годишна база. Компанията отчита нетна печалба от US $127 милиона за четвъртото тримесечие на финансовата си година и ръст от 90%.  
Доходността от акция за четвъртото финансово тримесечие е 1,22 US цента или 9.46 HK цента. Бордът на директорите на Lenovo декларира дивиденти от 1,81 US цента или 14.0 HK цента на акция за финансовата година, която е приключила на 31 март 2013 г.      

За финансовата 2012/13 година доставките на персонални компютри от Lenovo са нараснали с 10.2% на годишна база, на фона на спад на пазара от 8,1% за същия период. Брутните приходи на компанията за цялата година са US $4,1 милиарда, ръст от 18% на годишна база. Брутният марж е 12%, а оперативната печалба за финансовата година е US $800 милиона, ръст от цели 37% на годишна база. Печaлбата на Lenovo е нараснала с 34% на годишна база до US $635 милиона.                    

Доставките на персонални компютри на Lenovo в държавите от региона на Европа, Близкия Изток и Африка са се покачили с 11% през четвъртото финансово тримесечие. Така, Lenovo затвърждава позицията си на втория най-голям доставчик на персонални компютри в региона с 11,8% пазарен дял, което е ръст от 3,2 пункта на годишна база. Това е 30% повече от резултата на пазара, който се е свил с 19,5%. Консолидираните продажби на компанията в региона възлизат на US $1,8 милиарда, което представлява годишен ръст от 6% и съставлява 24% от световните продажби на компанията. Маржът на оперативната печалба достига до 2,3%, ръст от 1,4% на годишна база. 

Консолидираните продажби на преносими компютри в бизнес сегментите през четвъртото финансово тримесечие възлизат на US $4,2 милиарда, което е спад от 2% на годишна база. Преносимите компютри продължават да генерират основния дял от продажбите на компанията в световен мащаб, като съставляват 53% от общите продажби на Lenovo. В същото време, доставките на Lenovo лаптопи в световен мащаб бележат ръст от 0,4% на годишна база, на фона на пазар, който се свива с близо 14,2%. През четвъртото тримесечие Lenovo представи няколко нови модела преносими компютри за крайните потребители, сред които: IdeaPad U310 и U410; тънките ултрабуци с 10-точков сензорен екран; и „оптимизираните за забавление” IdeaPad Z400 и Z500. За бизнес клиентите си Lenovo представи новия ThinkPad T431s, най-тънкият модел от серията Т, която е и най-продаваната продуктова линия на компанията.

По време на четвъртото финансово тримесечие, доставките на настолни компютри Lenovo са запазили нивата си от същия период на изминалата година, на фона на  спад на пазара в размер на 12,2%. Консолидираните продажби на персонални компютри за същия период бележат спад от 2% до US $2,4 милиарда и генерират 30% от общите продажби на компанията в световен мащаб. През четвъртото тримесечие Lenovo представи Horizon - първият персонален компютър в света, който позволява на няколко потребитителя едновременно да се забавляват. Устройството, предназначено за ползване у дома, предлага мултитъч технология и възможност за работа в редица различни режими.

Lenovo засилва позицията си като вторият по големина производител на смартфони в Китай, поради бързото нарастване на всички продуктови линии от Mobile Internet Digital Home (MIDH) подразделението на компанията. Доставките на смартфоните от Lenovo са нараснали с 206% през четвъртото тримесечие, което представлява значително предимство на китайския пазар, който бележи ръст от 117%. Това се равнява на ръст от 3,5 пункта на годишна база и 13% пазарен дял за четвъртото финансово тримесечие. Консолидираните продажби на продуктите от MIDH подразделението са нараснали с 74% до US $736 милиона. Те генерират 9% от общите продажби на компанията. През това тримесечие, Lenovo обяви няколко нови смартфона, начело с новия K900, 5,5-инчов смартфон с тънък 6,9 мм профил, камера с висока резолюция и IntelAtom процесор.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X