Ит Лидери

Kниги, дрехи и мобилни аксесоари купуват българските онлайн потребители

Computer World

Дамите и потребителите на възраст 26-35 години са най-активни в интернет пазаруването. Това показва изследване, проведено от GfK България за онлайн магазина Ozone.bg сред 1887 анкетирани на възраст 15-35 години. Младите hora правят средно по 5,7 онлайн покупки на месец, а най-често са купували книги и учебници (61,6% от анкетираните), тениски и суитчъри (58,9%), аксесоари за мобилни телефони и лаптопи (съответно, 42,5% и 40,4%). Същите категории ще бъдат водещи при онлайн пазаруването на продукти за забавление и свободно време и през следващата година.

Любомир Бабуров, управител на онлайн магазина Ozone.bg

„Проведохме изследването при подготовката за редизайн и разширяване на портфолиото на Ozone.bg,” обясни Любомир Бабуров, управител на онлайн магазина. „Тъй като тройно увеличихме броя на категориите продукти в каталога, за нас беше важно да знаем кои са най-интересните типове продукти за забавление. За отговор на този въпрос ни помогна екипът на GfK България.”

Ozone.bg е онлайн магазин, който до този момент се бе фокусирал основно върху игри и гейминг аксесоари. От началото на май магазинът разшири портфолиото си с още нови категории, така че да предложи на потребителите широка гама от продукти за развлечения и свободно време, като мултимедийни аудио-продукти, забавни джаджи, модели за сглобяване и други хоби-продукти, тениски и суичъри с щампи, лаптопи и таблети. 
Като част от подготовката на новия сайт, дизайна и функционалността, бе проведено изследването на GfK България, което дава допълнителна информация за нагласите при интернет пазаруването.

Основните бариери, които спират потребителите да правят покупки онлайн, са желанието да се пробва продукта на живо (споменато от 37,6% от анкетираните, които няма да купят продукт онлайн), липсата на доверие в онлайн-търговците (18,9%), съмнения в качеството на продукта (5,6%). Мъжете смятат, че в традиционните магазини могат да намерят по-голямо разнообразие от продукти, докато жените търсят личната консултация в магазина.

Когато избират е-магазин за покупка, потребителите оценяват конкурентите основно на база коректно обслужване, което е важно за 91% от анкетираните. От голямо значение е ясната визуализация на продукта и цената му (89,2%) и подробната информация и характеристики на продукта (86,6%).Сред петте най-важни фактора са наличието на висококачествени продукти (81,8%) и лесната поръчка (80,9%).Постепенно, към сайта ще бъдат допълвани нови функционалности, както и още категории продукти, като първата от тях – книжарницата – ще бъде достъпна в края на месеца.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X