Ит Лидери

Telenor ще надгражда постигнатото от Глобул

Владимир Владков

Владимир Владков

Telenor навлиза на българския пазар с дългосрочни планове и на базата на опита от компаниите в съседните страни смятаме, че ще успеем да предложим на българските потребители още по-добри услуги, заяви на пресконференция в София Кйел-Мортен Йонсен, изпълнителен вицепрезидент на норвежкия телеком и директор за Европа. Той добави, че компанията е успяла да постигне целите си на всички пазари, на които е стъпила, а сегашната позиция на Глобул на българския пазар е много добра за по-нататъшно развитие на мобилния бизнес на групата. „Глобул е вторият по големина оператор в България, но разликата с първия не е много голяма, той има 4,5 милиона клиенти и пазарен дял от 36%", заяви Йонсен. Telenor планира да подобри качеството на мрежата от край до край (включително базови станции, бекхол връзки и интернет достъп), тъй като вижда сериозен потенциал за растеж на мобилния пренос на данни и интернет услугите. Смяната на името на компанията и нейното лого сега не е на дневен ред, добави мениджърът, обяснявайки, че по-конкретни планове ще бъдат обявени след навлизането в оперативно владение на Глобул.

Telenor Group обяви в края на април, че е подписала споразумение с гръцкия собственик ОТЕ за придобиване на Глобул и Германос, като цената на сделката е 717 милиона евро. В Централна и Източна Европа Telenor вече има свои поделения в Унгария, Сърбия и Черна гора, като Telenor Унгария е вторият по големина мобилен оператор с над 3,3 млн. абонати, а в другите две страни държи първа позиция, с пазарни дялове съответно 43% (3,2 млн. абонати ) и 44% (или 400 хил. абонати). В родната Норвегия Telenor също е най-големият телеком с около 50% дял (3,2 млн. абонати), силни позиции има на други два силноразвити и конкурентни пазари в Северна Европа - Дания и Швеция. Telenor Дания има 2 млн. клиенти и с 25% пазарен дял заема втора позиция в страната, а 2,4 млн. абонати на Telenor Швеция й осигуряват трето място в страната с 21% дял. Глобул ще бъде част от този европейския бизнес сегмент, като общият брой на обслужваните абонати ще достигне 15,7 млн. при общо население в тези страни от около 39 млн. души. След присъединяването на около 2000 служители на Globul общата численост на персонала на Telenor в Европа ще достигне 8500 специалисти.

Сред първите задачи на Telenor след започването на операции в България е да стимулира съществуващите служители на компанията, да ги активизира така, че да са успешни и в работата, и в живота си, да повярват, че са част от иновативна компания, предлагаща иновативни услуги в целия регион, изтъкна Йонсен. Той очаква с инвестицията в България да бъде постигнат синергиен ефект от разходите и приходите на поделенията в Централна и Източна Европа, включително и заради експертните знания на служителите на Globul.

Очаква се Telenor да започне дейността си у нас през третото тримесечие на 2013 г., когато би трябвало да бъде получено одобрението на сделката от регулаторните органи в България и в Европейския съюз.

Освен в Европа, Telenor Group има свои поделения и в Азия, включително в Пакистан, Индия, Тайланд, Малайзия и Бангладеш, където клиентите й са над 133 млн. По този начин общият брой на обслужваните от компаниите на Telenor Group мобилни абонати в целия свят е 147 млн., с което групата се нарежда на осмо място в света. Консолидираните й приходи за 2012 г. са 102 млрд. крони, или около 13,3 млрд. евро. Въпреки че по-голяма част от абонатите са в Азия, техният принос към приходите на групата е 44%, норвежкият пазар генерира 25% от приходите, а останалите европейски страни – още 23%. 6 на сто е делът на приходите от ТВ и радиоразпръскване. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X