Ит Лидери

15-и финансов ИТ форум: Финансовият сектор трябва да е на технологичния фронт

Computer World

Тихомир Иванов

Финансовият сектор живее в относително неспокойни води през последните години. От една страна, той е изправен пред чисто икономически проблеми, а от друга става все по-ясно, че и технологиите са сериозно предизвикателство, което, ако бъде адекватно адресирано, може да даде тласък на финансовия бизнес, а изоставането бързо може да доведе до слаба конкурентоспособност.

Димитър Костов, подуправител на БНБПри откриването на 15-ия финансов ИТ форум „Технологичната еволюция на финансовия свят“, организиран от ICT Media и ISACA – Sofia Chapter на 25 април в София, подуправителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Костов заяви, че времената са наложили банките вече да гледат по-задълбочено и всеобхватно на бъдещите си клиенти, което налага и обработването на огромен брой информация. Това, както и трудната икономическа обстановка, предполагат, че въвеждането на ИТ в банките е една от стъпките, които те трябва да предприемат, за да бъдат по-ефективни и конкурентоспособни и да намалят разходите си.

Според Димитър Костов, настоящата икономическа обстановка не дава основание да очакваме рязко подобрение в кредитоспособността на гражданите или на бизнеса. През последните години българската икономика и тази на ЕС отчитат едва забележим ръст от около 1%, което е предизвикателство за всички бизнеси, включително и банките, каза той.

Славчо Ангеловски, управител на Асеко СЕЕ

Въпреки това, подуправителят на БНБ, който пое контрола върху валутния борд след назначаването на Калин Христов за финансов министър, добави, че банковата система у нас продължава да е стабилна и да е на печалба.

Предизвикателствата обаче има пред всички, например в сферата на разплащанията, където навлизат нови играчи, като телекомите, които ще се опитат да вземат парче от тортата, а банките трябва да отговорят на тази тенденция, подчерта по време на форума Славчо Ангеловски, управител на Асеко СЕЕ, българското дъщерно дружество на групата Asseco SEE (South Eastern Europe).

Панайотис Влахос, изпълнителен директор на Mellon BulgariaПанайотис Влахос, изпълнителен директор на Mellon Bulgaria (Мелон България), също вижда редица трудности, но и възможности. „Очевидно живеем в предизвикателни времена, както каза Славчо Ангеловски. Наскоро видях един анонс, в който една от най-големите банки в Украйна казваше, че вече ще приема плащания чрез Google Glasses. Тази банка е решила да инвестира милиони долари, за да създаде система за разплащания около тази технология. Така че Google Glasses изглежда, че ще е един от инструментите за плащания в бъдеще. Същото нещо в момента се случва с мобилните телефони, с NFC. Технологиите еволюират и финансовите институции трябва да са в крак с това, а не да изостават и да изпитат проблемите на огромни компании, като Kodak. Това беше една от най-известните компании в сферата на фотографията, когато бях малък, а миналата година тя изчезна. Sony също изпитва сериозни проблеми, а преди 10 г. беше може би най-големият доставчик на потребителски устройства. Затова финансовите компании трябва да са на технологичния фронт и да предлагат всички нови разплащателни инструменти, за да са конкурентоспособни“, заяви той.

Ангел Джалъзов, заместник-председател на Комисията за финансов надзорСпоред Ангел Джалъзов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), финансовият сектор у нас вече е достатъчно технологично напреднал, за да не се отличава силно от развитите пазари. „Финансовият сектор ще продължи да бъде авангарден, независимо от факта, че българският капиталов пазар е сравнително млад – активите на инвеститорите са някъде около 20% от брутния национален продукт“, каза още той.

Форумът за петнадесета поредна година се провежда под егидата на БНБ и КФН, със съдействието на Асоциацията на банките в България, Асоциацията на българските застрахователи и Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Тази година събитието акцентира върху влиянието на промените в сферата на регулациите и платежните системи върху ИТ и предизвикателства при управлението на ИТ във финансовите институции. Лектори от Европейската централна банка, БНБ, КФН, SWIFT, KPMG, Gartner, Банка ДСК, Уникредит Булбанк, Централен депозитар, ПроКредит Банк, Борика-Банксервиз, Пощенска банка, Булстрад и водещи технологични компании ще се включат в събитието, за да споделят последните новини, свързани с новия европейски финансов надзор, тенденциите в управлението на риска за финансовите институции и добри практики в приложението на ИТ.

Участниците в конференцията имаха възможност да се запознаят с най-актуалните технологични решения, предлагани от Asseco SEE, Mellon Bulgaria/Gemalto, SAS Institute, Intracom Bulgaria, Lirex.com, VIVACOM, ScaleFocus, CenterMine, Stone Computers, Visa Европа, Konica Minolta Bulgaria, Sirma Business Consulting.

За участие в събитието бяха регистрирани над 200 души, сред които мениджъри от средно и висше ниво във финансовите институции в страната, ИТ мениджъри, финансови специалисти, икономисти, независими анализатори и представители на големия бизнес в България.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X