Ит Лидери

40% ръст на бизнеса отчете Контракс за 2012 г.

Владимир Владков

40 на сто увеличение на приходите през 2012 г. до над 20 млн. лева, реализация на десетки проекти в държавни ведомства и корпоративни организации, засилване ролята на услугите и консултациите. По този начин системният интегратор Контракс отбелязва 21-я си рожден ден, а за започващата 22-а бизнес година плановете са „умерено оптимистични", казва Милена Истаткова, търговски директор на компанията. Според нея тежката ситуация през 2011 г. е довела до лек стрес в началото на м.г., но успешното развитие на бизнеса през цялата 2012 г. е дало основание в плановете за 2013 г. да бъде заложено 25% увеличение на постъпленията до около 25 млн. лв.

„Резултатите от първото тримесечие на т.г. са според плановете, каза Истаткова. - Ясно забележима е тенденцията за увеличаване на дела на услугите и на решения, създадени от нашата компания на базата на продуктите на производителите, наши партньори, на нашето ноу-хау и натрупания експертен опит от реализация на комплексни проекти."

Бизнес развитие

През годините Контракс се разви като системен интегратор, ориентиран към реализация на цялостни решения за вертикални сегменти. За 2012 г. решенията за търговски вериги и туристически обекти заемат 30% от оборота на Контракс, проектите за обществени организации са генерирали 31 на сто от приходите, а от партньорския канал са постъпили 17 на сто от приходите. Следват финансовият сектор със 17 на сто, решенията за телекомуникационни оператори, строителството и производствени предприятия.

Емил Лозанов, технически директор на Контракс.Традиционното съотношение между проектите в публичния и корпоративния сектор е около 30 към 70. „Корпоративният сектор е много важен, там покриваме най-различни изисквания на клиентите, включително интеграция, надграждане и оптимизация на съществуващите корпоративни ИТ системи. Все повече залага върху консултациите и услугите с различни SLA договори, върху увеличаващата техническа експертиза на своите инженери и софтуерни разработчици", казва Емил Лозанов, технически директор на Контракс.

Важен успех за компанията е сертифицирането по ISO 20000 за управление на ИТ услугите през юни 2012 г.

По-важни проекти

През 2012 г. компанията реализира цялостни ИТ системи с новите комплексни решения на Fujitsu от линията ETERNUS, включващи сървъри и системи за съхранение. Подобни системи са внедрени в Агенцията по вписванията (създадена е отказоустойчива система за съхранение на данни, разпределена в два ЦОД), в Народното събрание. Решения на Fujitsu са в основата и на комплексния проект в Скортел, където Контракс е изградила модерна ИТ инфраструктура, внедрен е нов софтуер, както и стенд за тестване на навигационните системи на компанията.

Контракс завърши успешно и комплексен проект в БДЖ „Пътнически превози",където са инсталирани нови работни станции в над 400 обекта, включително на гари и места, до които няма път. Инсталирани са и фискални сървъри с онлайн връзка към НАП.

През 2012 г. Контракс реализира иновативни проекти с терминални решения (киоски) в община Смолян и в Агенцията по заетостта. Компанията е проектирала, внедрила и пуснала в експлоатация и цялостна система в Национална кардиологична болница за електронно архивиране на пациентските досиета. Системата осигурява свързване на PACS с медицинските апарати (17 на брой, включително устройство за цифровизация на рентгенови снимки) и наличната болнична ИС. „Връзката на медицинската апаратура с ИС дава видим резултат за доктора, който има данни от всяка образна диагностика, а това води до директни ползи за пациента. Това е първата изцяло интегрирана медицинска система", каза Йорданов, изпълнителен директор на фирмата.

Компанията достави и техника за ЕСО, прокуратурата, МВР, Министерството на отбраната. През 2012 г. е създаден и мини демо център, в който корпоративните клиенти могат да тестват предварително прехода си към по-сложни системи и виртуализация. „VDI е сред най-търсените днес решения от страна на редица клиенти, например банки, каза Емил Лозанов, технически директор на Контракс. Компанията е внедрила терминални решения на NComputing и в около 90 училищни кабинета, спечелвайки проведените от училищата обществени поръчки. „Това бяха многобройни по-трудни за изпълнение малки проекти в отдалечени места, а средният бюджет на такъв проект бе около 9000 лв.

Всяко училище имаше свои изисквания към терминалните системи, някои искаха и проектор, други МФУ, а училища с по-големи бюджети създадоха завършено решение, включващо и интерактивна дъска", казва Йордан Йорданов. Общият брой на доставените терминални платформи на NComputing по проекта на МОН за „ИТ в средното образование" е 2631, като Контракс е доставила тези решения на свои партньори, включително Вали Компютърс, Jar Computers , Лидер, Темпус 2000 и др. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X