Ит Лидери

Томислав Дончев: Е-управлението е най-голямата държавна помощ за бизнеса

Computer World

Тихомир Иванов

Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС в оставкаЕлектронното правителство и електронните услуги са 80% от усилията, които държавата би могла да направи за бизнеса, за да да отговаря икономическият растеж на формулата EFG – easy, free, green, или лесно, достъпно и безплатно и зелено – и това не трябва да бъде подлагано на съмнение. Това заяви Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС в оставка на откриването на 14-та конференция по е-управление „Електронното управление в услуга на гражданите“, която се провежда на 7 и 8 март в София.

Томислав Дончев изтъкна, че държавата не трябва да създава нито бизнеса, нито икономиката. „Държавата може да помага, може и да пречи на бизнеса. И първостепенният въпрос, който трябва да си зададем преди да решим как да помага на бизнеса, е

как държавата да пречи по-малко,

каза той. – Две са големите болки на бизнеса у нас и те не са свързани нито с данъчното третиране, нито със състоянието на инфраструктурата. Те са квалификацията на работната сила и „данък административно обслужване“. Колко време трябва да изразходиш, колко усилия. Това в крайна сметка са пари. Да отговориш на всички регулаторни режими, да удовлетвориш всички искания на администрацията. Като министър, макар и в оставка, не мога да твърдя, че изискванията на администрацията не са необходими. Но все още сме в търсене на най-прекия, най-лесния път с най-малко разходи и похабено време, по който бизнесът да може да отговори на тези изисквания. И тук всички форми на е-управление са ключът.“

Министърът в оставка посочи, че последното правителство е инвестирало много усилия в основата на електронната администрация и оттук нататък първостепенна задача е фундаментът да бъде надграден.

Томислав Дончев засегна и темата с

прозрачността при управлението на евросредства и проекти.

„Хубавото е, че всички проекти с европейско финансиране по европрограмите са публично достъпни. Влизате в eufunds.bg и можете да проверите всеки бенефициент в България какво финансиране е получил, на каква стойност, за какво става дума в проекта, статута на проекта, кои са изпълнителите и подизпълнителите. Това е прозрачността. Тази прозрачност, която не зависи от благоволението на някой ръководител, за която не е необходимо да питаш. Но грешката беше, че този модел не беше приложен навсякъде, а ако беше станало така, щяхме да бъдем не само по-малко гневни, но и по-информирани“, каза той.

Разбира се, в този ред на мисли министърът в оставка адресира и системата за управление на евросредства

ИСУН 2020,

която се очаква да бъде свързана с различни ключови системи, като тези на БНБ, НАП, Търговския регистър. „Това е нещо напълно реално, което би могло да бъде факт в началото на следващата година. Това означава, че, ако някой от вас кандидатства с проект за еврофинансиране, ще бъде достатъчно да се идентифицира като институция. Оттам нататък цялата наобходима информация за системата за управление на европейски пари, ще се зарежда служебно на основа на комуникацията с тези системи. Едва ли е необходимо да коментирам до колко спестено време, пари и хартия и до колко по-бърз процес ще доведе това в ползва на този, който изпълнява проекта, и за самото ведомство. Считам, че този вектор на развитие не би могъл да бъде тема на каквито и да било политически различия. Искам да ви призова да подкрепяте всички усилия в тази посока, всички, които ще продължат започнатото досега“, заяви той.

Накрая Томислав Дончев призова всички присъстващи да се възползват от възможността

данните, които институциите публикуват,

да бъдат не само достъпни, но и обработвани и анализирани от външни лица, така че повече хора да мислят по техните проекти и задачи, да правят предложения и да критикуват. Той определи това като „уникален шанс за разпределена обработка. По един и същи проблем да работят повече хора, за да получавате конструктивни предложения и критики отвсякъде. Това със сигурност би направило качеството на публичното управление по-високо.“

Събитието бе организирано от ICT Media и ISACA Sofia Chapter. Генерален партньор бе Visa, а официални партньори – Акстър, Canon, Datecs/Intergraph, ESRI, Информационно обслужване, Kontrax, Mapex/Tobel, Microsoft, NDB и TechnoLogica. Конференцията се проведе и със съдействието на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министърът по управление на средствата от ЕС, Националното сдружение на общините в Република България и Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа. Технологичен партньор на събитието бе Vivacom.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X