Ит Лидери

Чистата печалба на Dell се е свила с една трета

Computer World

Dell публикува резултати за развитието на бизнеса си през последното тримесеиче и за цялата финансова 2013 година, която е завършила на 1 февруари. Данните показват, че един от най-големите производители на компютри в света търпи немалки загуби. За три месеца компанията е постигнала $14,3 приход, което е с 11% по-малко на годишна база.  Чистата печалба е спаднала приблизително с една трета – от $764 на $530 млн. (30 цента на акция).

Обемът на продажбите на оборудване на големите корпоративни клиенти за тримесечието са намалели със 7% ($4,7 млрд.), а приходите от доставки на оборудване на държавни организации са намалели с 9% ($3,5 млрд.). Приходите от реализирани продукти сред предприятията от малкия и средния бизнес са около $3,4 млрд., което е с 5% по-малко на годишна база. Продажбите в потребителския сегмент са рухнали с една четвърт – до $2,8 млрд. За една година придходите на Dell се равняват на $56,9 млрд., същевременно през финансовата 2012 година те са били $62,1 млрд., което е спад от 8%.

Същевременно печалбата на компанията се е съкратила с 32% - от $3,5 до $2,4 млрд.Експерти очакват Dell да подобри финансовите си резултати и да укрепи позициите на пазара след преобразуването й в частна компания. В началот на февруари т.г. компанията обяви, че е подписала споразумение за сливане, в което основателят, президент и главен изпълнителен директор на Dell – Майкъл Дел, влиза в партньорство със Силвър Лейк – глобална инвестиционна компания, специализирана в сферата на технологиите.

Според условията на договора акционерите на Dell ще получат по 13,65 долара в брой за всеки дял от Dell, което в транзакционна стойност е приблизително 24,4 милиарда долара. Това означава, че сделката е сключена при 25% по-висока цена на акциите спрямо пазарната им стойност от 10,88 долара на 11 януари 2013 г. – последният търговски ден преди появата на слуховете за възможна сделка.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X