Ит Лидери

За $ 24,4 млрд. Майкъл Дел и Силвър Лейк купуват Dell

Computer World

Компанията Dell обяви, че е подписала споразумение за сливане, в което основателят, президент и главен изпълнителен директор на Dell – Майкъл Дел, влиза в партньорство със Силвър Лейк – глобална инвестиционна компания, специализирана в сферата на технологиите. Според условията на договора акционерите на Dell ще получат по 13,65 долара в брой за всеки дял от Dell, което в транзакционна стойност е приблизително 24,4 милиарда долара. Това означава, че сделката е сключена при 25% по-висока цена на акциите спрямо пазарната им стойност от 10,88 долара на 11 януари 2013 г. – последният търговски ден преди появата на слуховете за възможна сделка.

Майкъл Дел

Предполага се също и увеличаване цената на акциите с около 35% в сравнение със стойността им от 11 януари, както и с около 37% спрямо средната цена при затваряне на дял за предходните 90 дни, с крайна дата 11 ануари 2013.Бордът на директорите на Dell взе единодушно решение, по препоръка на независим член на ръководството, да ратифицира споразумението по сливането, по силата на което Майкъл Дел и Силвър Лейк Партнърс стават собственици и придобиват компанията при няколко условия, включващи правото на гласуване на неафилиирани акционери. Дел не е взел участие в дискусиите на борда, както и не е упражнил правото си да гласува относно транзакцията.

След като през август 2012 г. Майкъл Дел за първи път oповести интереса си да закупи компанията пред борда на директорите на Dell, бе сформирана специална комисия под ръководството на Алекс Мандъл. Тя ангажира независимите финасови и правни консултанти - JP Morgan и Debevoise & Plimpton LLP като съветници на комисията в процеса по разглеждане на стратегическите алтернативи и предложенията на Майкъл Дел, както и в последващите преговори по сливането. Комисията нае и водеща консултантска компания, която да извърши независим анализ, включващ обзор на стратегическите алтернативи за Dell и на възможностите на компанията като публично юридическо лице, свързани с Evercore Partners.

Споразумението по сливането осигурява т. нар. „пазарен” период, по време на който специалната комисия, със съдействието на Evercore Partners, ще предприеме действия по активно търсене, оценка и потенциално влизане в преговори с лица, отправили алтернативни предложения. Първоначалният пазарен период е 45 дни. След изтичането му комисията ще може да продължи дискусиите, както и да препоръча транзакцията на която и да е група или лице, подали молба в 45-дневния срок.
Успешният претендент, който изпрати класиращо се първоначално предложение в този период, ще поеме 180 милиона долара (по-малко от 1 процент) от таксите по прекратяването. За участник, който не се е класирал в този период, таксата по прекратяването ще е 450 милиона долара.

След приключване на сделката, Дел, който притежава 14% от дяловете на компанията, ще продължи да я управлява в ролята си на президент и главен изпълнителен директор. Той ще продължи да притежава значителен дял от Dell под формата на ценни книжа, допринасяйки за дяловете в новата компания, както и ще направи допълнителни парични инвестииции. Той ще остане в централата на Dell в Раунд Рок, Тексас.
Сделката ще се финансира от комбинация между пари в брой и дялове от Майкъл Дел, паричното финансиране ще бъде от инвестиционните фондове на фирмата Силвър Лейк, паричното финансиране от MSD Capital, LP, заем от 2 милиарда от Microsoft, прехвърляйки настоящата задлъжнялост, и финансиране чрез заем от BofA Merrill Lynch, Barclays, Credit Suisse и RBC Capital Markets (по азбучен ред), както и пари на ръка.
Сделката е обект и на други условия, включващи получаване на изискуеми регулаторни одобрения. Очаква се транзакцията да се състои до края на втората четвърт от 2014 финансова година на Dell.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X