Ит Лидери

671 милиона смартфона са продадени през 2012 г., твърди Juniper Research

Владимир Владков

Броят на доставените през последното тримесечие на 2012 г. смартфони е надхвърлило 200 млн. в целия свят, като за цялата година броят им достига общо 671 млн., което означава почти 42% годишен ръст, показват данни на анализаторите от Juniper Research.

Един от всеки три продадени мобилни апарата за цялата година е произведен от Samsung, която е доставила 63 млн. смартфона и държи над 30 на сто от всички продадени смартфони за последното тримесечие. Анализаторите твърдят, че продажбите на Galaxy S3 са стимулирали ръста на компанията, като само през ноември са купени над 40 млн. апарата S3.

От друга страна, независимо от празничния сезон и пускането на iPhone 5, Apple е постигнала по-слаби продажби от очакваното. Въпреки това продадените 47,8 млн. апарата iPhone осигуряват поредно рекордно тримесечие за компанията.

Juniper Research каза, че Apple e изправена пред сериозни предизвикателства заради лидерството на Samsung, като посочва, че Apple трябва да продължи да се фокусира върху иновациите.

Nokia е доставила 6,6 млн. смарт устройства за четвъртото тримесечие, като новата линия Lumia все още не е оказала сериозно влияние върху пазарния дял на финландците – от този модел са продадени 4,4 млн. броя. В същото време смартфоните, базирани на по-старата ОС на Nokia – Symbian, отчитат огромен срив, достигайки едва 2,2 млн. продадени бройки. Компанията докладва $3 млрд. за цялата година, но за последното тримесечие на 2012 г. реализира печалба от $586 млн. Доставените от Nokia смартфони са достигнали 35 милиона през 2012 г., докато през 2001 г. те са били малко над 77 млн., или спад от 54 на сто.

Неотдавнашните финансови резултати на RIM, чиято финансова година завършва на друга дата, показват, че компанията е доставила почти 6,7 млн. смартфона през Q4 и общо над 31 млн. броя за цялата година.

Juniper Research каза, че канадската фирма едва ли ще успее да вземе значителен пазарен дял през 2013 г., въпреки че наскоро пусна BlackBerry 10 и нова линия смартфони.

Huawei обяви приходи от продажби над $35 млрд., представи редица нови смартфони и таблети. Китайската компания показа 23 модела смартфон устройства и по нейна преценка е доставила за цялата 2012 г. почти 20 млн. смартфона.

Juniper Research обяви още, че други производители като LG и ZTE са успели да запазят своите пазарни дялове на пазара на смартфони, но все още са изправени пред сериозни предизвикателства в битката с водещите марки.

IDG News Service 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X