Ит Лидери

Рай за крадците ли е CES?

Владимир Владков

Международното изложение CES и пълен „до тавана" с лъскави, често много скъпи хай-тек джаджи, така че не е изненада, че кражбите са проблем са компаниите изложители.

Няколко производителя, които са наели изложбена площ, казват, че са станали жертва на престъпления през последната седмица. Повечето инциденти са дребни кражби, но една компания се оплака, че щандът й е бил разбит през нощта.

Полицията на Лас Вегас каза, че й е трудно да определи броя на престъпленията по време на изложението, тъй като някои инциденти не са обявявани, а други са докладвани само на охранителите, наети от Las Vegas Convention Center.

„Ако не сме видели попълнена жалба, това на практика не се е случило", каза детектив Вини Джоунс от отдел „Престъпления на туристи" към Градската полиция на Лас Вегас.

Долната секция на щанда на GoPro в павилиона на CES е „оголена",
след като крадци обраха много аксесоари тази седмица 

Unirex, която продава портативни звукови системи, стикове памет и други джаджи, изпразва своя щанд всяка нощ и заключва стоките в офиса на своя павилион. Но по-рано тази седмица крадци са разбили офиса, изглежда с бормашина, и са откраднали аудио системи и други продукти.

Предполага се, че щандът е бил охраняван през нощта от пазачите, каза ръководител в Unirex, който не поиска да се представи. Пазачите обаче казали на компанията, че кражбата може да е извършена от чистачите, които работят цяла нощ, за да подготвят залите в изложбения център за следващия ден, добавят шефът.

GoPro, която прави спортни камери, популярни сред скиори и колоездачи, проведе в четвъртък сутрин томбола с награди, която привлече голяма тълпа. Когато тя пооредяла, компанията открила, че някой е „почистил" повечето продукти, висящи на един от нейните дисплеи.

Крадец е задигнал аксесоари на GoPro, а не самите камери, вероятно в размер на около$500, каза представителка на фирмата. Подобно и на други интервюирани за тази статия, тя предпочете да не каже името си, тъй като не била оторизирана да говори от името на компанията си.

„Хората има леко шавливи ръце на това изложение", каза Даниел Мун, глобален продуктов мениджър на iLuv, който добави, че аксесоари като накрайници за уши са откраднати от щанда на iLuv в сряда.

Кристофър Куистра, маркетинг директор в Cobra, продаваща полицейски радари и двупосочни радиостанции, каза, че iPod Touch е бил свит от щанда на Cobra през нощта. Той е бил прибран в касетка подобно на много други джаджи на изложбения етаж, но крадецът е разбила касетката, добави той.

 


Рай за крадците ли е CES?

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Павилионът на Xtreme на CES се затваря за през нощта, като около целия павилион
се разгъва пластмасова стена на нивото на гърдите,
а аксесоарите висят от тавана успоредно на пътеките. 

Повечето изложители предприемат превантивни мерки срещу кражби.

Човекът от Unirex каза, че неговата компания показва само макети на стиковете памет, някои от които са били крадени предишни години. „Слагаме само боклучета, така че глупак е този, който ги е взел", добавя той.

Той каза още, че идва на CES вече 17 години и че тази година взломът е първият сериозен инцидент за компанията му. Той отказа да обяви стойността на откраднатите стоки, но каза, че повечето са били малки аудио кутийки.


Рай за крадците ли е CES?

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Устройство на Polaroid е свързано и заключено към вътрешната част
на един дървен блок на изложбения етаж на CES. 

Pentax Imaging започнала да ползва нова система за сигурност тази година, за да предпази своите камери, след като няколко са били откраднати предишни години. Тази година тя вързала своите камери към дълга дървена дъска, която може да се заключва през нощта.

Полицията е наясно, че кражбите са проблем на CES и предишни години е оставяла лаптоп с проследяващо устройство, за да се опита да залови крадците, каза Джоунс.


Рай за крадците ли е CES?

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Служител на PENTAX на щанда показва на посетителите на CES някои от камерите на компанията. Павилионът на PENTAX бе преработен тази година, за да спира по-лесно крадците, като навърза камерите на голяма дъска в средата на масата, с след това дъската и камерите бяха махнати и заключвани заедно всяка нощ. 

Само едно престъпление е било докладвано в полицията в четвъртък, добави той, но охранителите са му съобщили за още 3, а Джоунс смята, че ще научи и за други през следващите дни. При докладвания инцидент крадец е задигнал iPad, оставен на пейката, и се опитал да го остави в заложна къща, но тя отказала да го купи, след като се обадила на номера на собственика, напечатан на гърба на таблета. По-късно полицията получила копие от шофьорската книжка на крадеца, снимана в заложната къща.

Асоциацията по потребителска електроника, която организира CES и наема охранителите за изложението, не пожела да коментира случаите.

Подобно на други големи търговски изложение CES е трудна за охрана. Ден преди събитието огромни врати се отварят от всички страни на сградата, за да дадат възможност за влизане на големи камиони, а армия от работници подготвят пространството, докато телевизори и други стоки се стоварват в павилионите.

Кражбата дори на големи вещи може би не е трудно, но нито един от производителите не е обявил голяма кражба тази седмица. Cobra разполагаше с Ferrari, паркирано в нейния щанд за привличане на посетители, но беше изключила акумулатора му тази седмица, отчасти заради безопасността на всички, но също и като предпазна мярка срещу кражба, каза Куистра.


Рай за крадците ли е CES?

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Детектив Вини Джоунс от градската полиция на Лас Вегас обхожда изложбения етаж на CES, вдясно, със синьо спортно сако.
Джоунс често носи цивилни дрехи като част от работата си и специално помоли да не показваме лицето му. 

Няколко фирми казаха, че са заподозрели персонала за почистване за кражбите, но никой не представи доказателства за това. Друг каза, че охранителите, наети да наблюдават павилионите, не са достатъчно усърдни. През миналата година охранител в прес центъра, ползван от IDG News Service, бе намерен заспал в празната стая.

„Тези хора взимат около $12 на час, защо да ги е грижа какво се случва?", каза представител на фирмата Hisense.

IDG News Service, Сан Франциско 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X