Ит Лидери

10 необикновени неща от CES 2013

Владимир Владков

Най-новите телевизори и таблети са само част от забавленията, които предлага Международното изложение CES. Това е най-голямото техно-търговско изложение в света, с хиляди производители, които се надпреварват да бъдат забелязани и отразени. Демонстрациите на живо се объркват, маркетингови трикове с обратен ефект и странното поведение на изложбения етаж може да ви спрат дъха. Ето и 10 неща, които уловихме на CES тази седмица и които едва ли ще попаднат на челните страници.

Исус обича геймърите

Game Church е християнска група от Вентура, Калифорния, чиито членове дойдоха на CES да разпространяват словото, че Исус и видео игри не трябва да са два отделни свята. От малък щанд в Las Vegas Convention Center те раздаваха хип тениски, на които пишеше, че Исус обича геймърите и книжката „Исус, за победата!", която включва извадки от евангелието и съвети за секса, смъртта и любовта . Трудно е да пропуснете техния щанд, тъй като зад него виси гигантска картина на Исус, носещ слушалки и държащ геймърски контролер. Групата е била на CES и преди, но обикновено присъства на по-целенасочени изложения за игри като E3. Така че, защо атакуват геймърите в частност? „Защото ние сме геймъри", ни каза един от групата. Глупав въпрос.

Човекът, който бе изхвърлен от презентацията на FCC

Веднага след като председателят на FCC Джулиас Геначовски обяви, че неговата агенция ще работи за наличието на по-широк спектър за Wi-Fi, един човек от публиката се изправи и го прекъсна, крещейки въпроса си. Голямата част от публиката имаше много въпроси - "Колко широк спектър", „Колко скоро? - Но човекът не се интересуваше от това. „Г-н председател, запита той, - мъдро ли е агресивно да налагате широколентова политика, знаейки, че излагаме хората на известен канцерогенен? Ние нямаме въведени изисквания за безопасност", каза той. „Хората страдат без вина и вие го знаете!" Президентът и главен изпълнителен директор на CEA Гари Шапиро, който интервюираше Геначовски, поиска от публиката да аплодира призива за повече Wi-Fi спектър, което тя и направи. След като човекът повика още малко, охраната го изхвърли.

Посетител прекарва известно време край статуята на Елвис
пред хотел LVH в Лас Вегас по време на CES 2013 

Той ли е наистина?

На демонстрациите преди откриването на CES в неделя вечер бяхме леко изненадани да видим мъж с дълга сива начупена коса, който приличаше на остаряла версия на комика от 80-те Галахър, редовен изпълнител във Вегас преди години. Забавлявахме се, докато не видяхме на баджа му за конференцията просто ... „Gallagher".

Лак за нокти в чантичката

Технологичните конференции са все още до голяма степен „мъжка работа", така че е освежаващо да погледнете в чантата подарък, която Intel даде на присъстващите на пресконференцията си в понеделник, и да намерите там ... лак за нокти и пиличка. Очевидно темата е „пипната", тъй като имаше и дезинфектант за ръце и ръкавици с тъчпад пръсти. Но каквато и да е причината, е хубаво да се види, че Intel опитва връзка със своята „женска страна", както и освежаващата промяна на мини-фенерчетата и досадни химикалки. Intel, поздравления за идеята.


10 необикновени неща от CES 2013

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Посетителите се редят на дълги опашки в Las Vegas Convention Center
в края на втория ден на изложението. 

Gangnam безспир

Има ноктите, стържещи по черната дъска, скрибуцане на цигулки и виещи котки. Има и „Gangnam Style". Това бе забавно в началото, но сега тази мъчителна песничка се чува на всяка крачка на CES 2013, сякаш да събуди хората, а не да ги забавлява. Qualcomm, Texas Instruments и всички хора в Brands Matter го пускат, за да оживят своите събития, и това е вероломно нападение над ушите от повечето щандове на изложбения етаж. Няма ли някой да пусне нова рок песен?

Голямата вечер на Qualcomm

Това влезе в заглавията на вестниците, но заслужава още един поглед. Никой не беше сигурен какво да прави след речта на шефа на Qualcomm в понеделник вечер. Реакциите варираха от „раболепно умилкване" до „добро, но маниакално". Събитието започна елегантно, като публиката бе приветствана от някои готини джаз парчета от 60-те и артистични флуоресцентни мобилни телефони, висящи от тавана. След това избухна в „Gangnam Style" (разбира се), последвано от няколко напомпани младежи, дрънкащи за своя начин на живот „Родени мобилни". Следва парад на знаменитостите: Стив Балмър, пенсионираният архиепископ Дезмънд Туту, Гилермо дел Торо, актриса от „Стар Трек", Big Bird и Maroon5. И някъде насред всичко това бяха обявени и нови чипове. Нашата присъда? Хич не беше скучно.


10 необикновени неща от CES 2013

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Маймунка талисман на PhoneJoy прави снимки на посетителите и раздава листовки на CES.
PhoneJoy е проектирала геймърско устройство, което „обвива" сегашните смартфони. 

DJ BabyChino

Какво можете да кажете за пълничко 10-годишно момче, покрит с блясък, въртящ хип-хоп и определен като „най-младият дисководещ в света?" BabyChino може и да е трик за привличане на вниманието, но определено около него имаше много хора, когато направи няколко изпълнения на изложбения етаж. И това не са някои изтъркани диджей подборки, местните игрални клубове и театри в Лас Вегас отвориха врати за „рок детето". С ръце на бюрото и наведена глава, той е същински бизнесмен на работното си място – в този случай рекламиращ странен електронен лазерно управляван инструмент на компания, наречена Beamz.


10 необикновени неща от CES 2013

© Владимир Владков, Computerworld.bg

DJ BabyChino, 10-годишен, роден в Лас Вегас,
забавлява публиката на щанда на Beamz. 

Красавицата и маниаците

Лесно е да забележиш техно маниаците тук, във Вегас. Може би заради липсата на сън или защото ходят наоколо с очи, вперени в компютърни екрани. Те толкова са залепнали към устройствата си, че много от тях очевидно са забравили за няколкото дузини девойки, облечени за нощен излет в града, които пристигнаха на пресконференцията на Nvidia в нощен клуб в Palms в неделя вечер. По-късно започна да гърми музиката и още жени в оскъдни тоалети започнаха да танцуват на платформите. Журналистите и анализаторите не танцуват. Някои дори не забелязват спектакъла и продължават да зяпат в екраните си.

Пак ли Gangnam?

В прозрачен опит да придадат на CES хипи настроение преди речта на шефа на Verizon във вторник, организаторите показаха колекция от видеоклипове от шоуто, нанизани един след друг в съпровод на (точно така, познахте) „Gangnam Style". Това изпълнение след милиард гледания на видеото на южнокорейския рапър PSY в YouTube не успя да вдъхне свежест. Но и не беше съвсем неподходящо. Един от най-търсените производители на CES тази година бе южнокорейската компания Samsung Electronics. А PSY е израснал в богаташкия квартал на Сеул Gangnam и е син на магнат в областта на полупроводниците.


10 необикновени неща от CES 2013

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Посетители на изложението чатят с изложителите в аудио щанд на CES 2013. 

Е добре де, и проваленото демо

Много е неприятно да видиш проблем по време на много очаквана демонстрация, но все пак го отбелязваме. Sony предложи впечатляващ пример в понеделник, когато качи на сцената своята звезда – гигантския 4K OLED телевизор, но веднага след това се провали, показвайки синия „екран на смъртта" на Windows. Президентът на Sony Казуо Хирай се справи добре с презентация без да изтърве ритъма, дори се пошегува с проблема. „Този революционен телевизор съчетава най-големия в света OLED дисплей със запленяващата 4K резолюция, включително този красив.... интерфейсен екран." Не бихме искали да сме на мястото на инженера, подготвил това демо. 

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X