Ит Лидери

$8,7 млрд. приходи отчита Lenovo за второто финансово тримесечие на тази година

Computer World

Lenovo Group обяви финансовите си резултати за второто си финансово тримесечие, което приключи на 30 септември 2012 г. От компанията смятат, че растат по-бързо от пазара във всички региони, в които присъстват. За второто тримесечие на финансовата си година, компанията отчита приходи от $8,7 милиарда и ръст от 11 % на годишна база, а печалбата преди данъци е в в размер на US$204 милиона.

През второто финансово тримесечие на годината доставките на персонални компютри са отбелязали ръст от 10,3 %, докато доставките на пазара като цяло са отбелязали спад от 8% на годишна база.

През второто си финансово тримесечие Lenovo отчете и нетна печалба в размер на US$162 милиона, ръст от 13 % на годишна база и брутен марж в размер на 12,1%. Брутната печалба на компанията за второто финансово тримесечие се е увеличила с 11 % на годишна база до US$1,1 милиарда, а оперативната печалба е в размер на US$206 милиона, което е годишен ръст от 24%.

Доходността от акция за второто финансово тримесечие е 1,58 US цента или 12,25 HK цента. Нетните парични резерви на компанията към 30 септември 2012 г. са в размер на US$3,6 милиарда. Бордът на директорите на Lenovo обяви междинен дивидент от 4,5 HK цента на акция.

В последните месеци компанията придоби CCE, добре познат в Бразилия като лидер на пазара на персонални компютри и потребителска електроника, което значително увеличава присъствието на Lenovo в третия най-голям пазар на персонални компютри в света. Lenovo придоби и Stoneware – софтуерна компания, базирана в Индиана (САЩ), която е съсредоточена върху облачните услуги.

Двете сделки бяха сключени скоро, след обявяването на глобално партньорство на Lenovo с EMC за изграждане на подразделение за развитие на сървърни технологии, което ще засили възможностите на Lenovo в областта на x86 сървърните решения. Тези сървъри ще се предлагат на пазара от Lenovo и ще бъдат вграждани в избрани системи за съхранение на данни на ЕМС. Миналата седмица Lenovo обяви създаването на Enterprise Product Group – ново подразделение, което ще се съсредоточи върху разрастването на дейността на компанията в областта на сървърните услуги, мрежовото съхранение и софтуерните решения, предназначени както за малкия и среден бизнес, така и за големи компании и системни интегратори.

През второто тримесечие Lenovo обяви и, че отваря производствена линия в Северна Каролина и създава 115 работни места, засилвайки конкурентната си позиция като глобална компания със здрави корени в местното производство.

В държавите от региона на Европа, Близкия Изток и Африка, Lenovo за първи път зае двуцифрен пазарен дял от 10,8%, което е ръст от 3 пункта на годишна база. Така Lenovo се превърна в третия най-голям доставчик на персонални компютри в региона. Увеличението на пазарния дял в региона беше постоянно, на всички пазари. Лидерските позиции в Русия и Германия са ключови постижения през второто тримесечие. Lenovo отчете ръст в пазарния дял в Германия в размер на 3,9 пункта на годишна база. На фона на 8% спад в общите доставки на персонални компютри, доставките на персонални компютри на Lenovo са се покачили с 27% на годишна база. Консолидираните продажби на персонални компютри през второто финансово тримесечие възлизат на US$1,8 милиарда и се равняват на 21% от световните продажби на Lenovo. Това е годишен ръст в размер на 12%.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X