Ит Лидери

Държавата ще гради 860 км оптична инфраструктура за бърз Интернет с европари

Владимир Владков

Държавата започва изграждането на оптична инфраструктура за достъп до Интернет от следващо поколение в 29 общински центрове и 24 малки населени места, като планираната мрежа е с обща дължина около 860 км. Договорът за този инфраструктурен проект бе подписан днес в Министерския съвет от Христин Петков, изпълнителен директор на ИА „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ИА ЕСМИС), и Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма регионално развитие (ОПРР) в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. На подписването присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, зам.министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Валери Борисов и министърът на еврофондовете Томислав Дончев.

Избраните населени места по проекта са с обща територия от 7919 кв.км, или 7% от територията на страната, заявиха от ЕСМИС. В тях живеят 277 765 души, което е 8% от населението, живеещо извън областните градове и столицата, или 4% от населението на България. Общата стойност на проекта е в размер на 20 млн.евро, добавят от агенцията, която е директен бенефициент по ОПРР.

„Това е следваща стъпка в посока на изграждане на цифровите магистрали, по които скоро ще тръгнат електронни услуги", каза по време на церемонията заместник-министър Борисов. По думите му, с реализацията на проекта България е изпълнила една от най-важните препоръки на Стратегията „Европа 2020" за приобщаване на хората от отдалечените райони към цифровите технологии. Целта на стратегията е до 2020 г. всички европейци да имат Интернет достъп със скорост поне 30 Mbps, а поне 50% от европейските домакинства да разполагат със свързаност над 100 Mbps.

ЕСМИС има срок до 12 месеца да избере изпълнител и да сключи договор с него, а реализацията на проекта трябва да приключи в рамките на 2 години. „След като бъде изградена, инфраструктурата ще бъде предоставена за поддържане и управление на частни оператори", обясниха от МТИТС.

Проектът за изграждане на оптични мрежи за бърз Интернет достъп цели да създаде защитена, сигурна и надеждна инфраструктура за широколентов достъп за нуждите на електронното управление и създаване на предпоставки за развитие на широколентовите услуги за гражданите и бизнеса в икономически изостанали и отдалечени райони на страната, добавят от ЕСМИС. Новата оптична инфраструктура ще повиши конкурентоспособността на местната икономика, като се улесни и стимулира ИТ бизнеса при предоставянето на нови услуги на крайните потребители, което да доведе до повишаване на заетостта и жизнения стандарт на населението. Реализирането на проекта ще осигури благоприятни и равни условия за доставчиците на Интернет да предоставят услуги, базирани на модерната оптична мрежа на гражданите и бизнеса. Не на последно място, хората, живеещи в слабо населените и отдалечени райони, ще имат достъп до онлайн услуги, което ще коригира тенденциите за изолираност на тази част от населението от обществения и културен живот на страната", допълват от изпълнителната агенция.

Сред общините, в които ще се изгражда новата мрежа, са Аврен, Кула, Макреш, Чупрене, Роман, Бобов дол, Тетевен, Угърчин, Ябланица, Брацигово, Ковачевци, Брезово, Раковски, Самуил, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем , Братя Даскалови, Павел баня, Омуртаг, Минерални бани, Симеоновград, Стамболово, Венец, Върбица, Мездра, Белоградчик, Димово.Допълнително извън изброените общини ще бъдат включени и следните 24 населени места по трасетата от областния град до общинския център: Горна Бешовица, Горна Кремена, Горна Гращица, Таваличево, Горна Козница, Мала Фуча, Бабино, Сопот, Български извор, Влахово, Подвис, Равнища, Средногорци, Горно Черковище, Виден, Найденово, Голям дол, Козма презвитер, Александрово, Константиново, Манастир, Иваново, Конево и Менгишево, казват от ЕСМИС. 

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X