Ит Лидери

Gartner: Индия ще е най-бързорастящият пазар на бизнес софтуер през 2011-2016 г.

Computer World

Пазарът на бизнес софтуер в Индия ще скочи с 13,7% на годишна база през 2012 г., като общите приходи ще достигнат $3,45 млрд.Индийският пазар на корпоративен софтуер ще продължи силното си представяне и ще има общ годишен ръст (CAGR) от 14,6% между 2011 г. и 2016 г. – най-високият в света, обяви Gartner.

Компанията за пазарни проучвания и анализи прогнозира, че въпреки трудните глобални икономически условия пазарът на бизнес софтуер в Индия ще скочи с 13,7% на годишна база през 2012 г., като общите приходи ще достигнат $3,45 млрд.

Основните двигатели на увеличението са вътрешното търсене, нарастващата зрялост на потребителите и постепенните подобрения в технологиите“, коментира Асийш Райна, главен анализатор в Gartner.

По този начин през следващите няколко години Индия ще се превърне в четвъртият най-голям пазар на корпоративен софтуер в региона Азия-Тихи океан (APAC). Очаква се тази година страната да допринесе с 11,4% за общите приходи на този пазар в региона, които ще бъдат $30,30 млрд., според Gartner.

Крайните потребители в Азия-Тихи океан очакват да увеличат разходите си за приложения и инфраструктурен софтуер, като Китай и Индия са най-оптимистични и са водещи в бюджетния ръст, следвани плътно от Индонезия и Сингапур“, заяви Асийш Райна.

От Gartner обаче отбелязват, че софтуерният пазар в Индия все още е сравнително малък и незрял в сравнение с останалите водещи страни в APAC, като Китай, която имаше приходен дял от 26,34% през 2011 г.

Високите очаквания за бюджетни ръстове в Индия се дължат на бързоразвиващата се икономика, глобализацията на операциите на местните компании, преките чуждестранни инвестиции в търговията на дребно и авиацията и настоящите инвестиции в Индия като дестинация за аутсорсинг на клиентско обслужване. Оптимизмът относно разходите на индийските организации отразява убедеността в регионалното икономическо представяне на Индия, както и необходимостта от по-добри технологии за ефективна конкуренция в по-тежката глобална среда“, коментира анализаторът.

Въпреки че през идните години в Индия приоритетно ще се харчи за софтуер за бизнес анализи, мобилни решения, облачни технологии, решения за сътрудничество и социални медии, в Gartner очакват най-големият ръст на разходите за софтуер да е в сегментите управление на корпоративно съдържание, уеб конференции и социални платформи, CRM решения, киберсигурност и офис приложения.

Индия се радва на богато присъствие международни софтуерни и хардуерни компании, поддържани от много силна екосистема от системни интегратори, доставчици на услуги и бизнес партньори. Комбинацията от устойчиво вътрешно търсене, присъствие на глобални вендори и навлизане на нови малки фирми с иновативни продукти направи цалостната екосистема подходяща за сериозен растеж“, каза анализаторът.

Computerworld Индия

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X