Ит Лидери

Българският стартъп Imagga стана втори на Intel Business Challenge Europe 2012

Computer World

Георги Къдрев, съосновател и CEO на ImaggaЧетири млади компании – датска, българска, шведска и датска – спечелиха първите три места в състезанието за представяне на технологичен бизнес план Intel Business Challenge Europe 2012, което помага за идентифицирането и подкрепата на най-силните предприемачески идеи сред студенти и дипломанти в Европа.

Българската компания Imagga, която спечели втора награда в размер от $15 000, бе отличена за разработването на серия продукти и услуги, които автоматизират обработването на изображения в облака. Imagga предоставя решения в сферата на автоматизирания анализ на изображения в облака. Фирмата адресира трудността лесно да се отбелязва, организира и намира дигитално съдържание в непрекъснато разрастващите се публични и частни колекции от изображения.

Първата награда от $25 000 и два ултрабука беше присъдена на Biosyntia от Дания за тяхната работа в подпомагането на химическите производители да преминат към биологични методи, докато намаляват разходите и въглеродните емисии.

Третото място и две награди от по $5000 си поделиха Black Silicon Solar от Швеция и IRSee от Дания.

Шведската компания бе отличена за системата си за производство на нанотехнологии за слънчеви клетки, които в рамките на следващите няколко години могат да направят цената на слънчевата енергия конкурентноспособна на добиваната от изкопаеми горива.

IRSee пък получи приз за инфрачервена система за химически анализ.

В допълнение на френския стартъп SmartSwitch бе връчена награда на инвеститора за безжичен суич, захранван от енергията на топлината на тялото.

Петте победителя ще представят Европа на финалите на Intel Global Challenge 2012 в Калифорнийския университет в Бъркли през ноември 2012 г.

Спечелилите отбори бяха сред първоначално участвалите 4000 кандидатури, получени за Intel Business Challenge Europe, и се състезаваха в повече от 20 регионални национални конкурса, в които участваха общо 20 000 студенти от Европа и Израел. Впоследствие те успешно преминаха през два кръга, от които бяха излъчени 24 отбора за участие в състезанието. Всички участващи отбори получиха професионални напътствия и подкрепа по време на цялата си подготовка, за да усъвършенстват своите идеи, да създават жизнеспособни бизнес планове и да усъвършенстват своите презентации с цел привличане на интерес и инвестиции.

Intel Business Challenge Europe се проведе в сътрудничество с Junior Achievement-Young Enterprise и Investin.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X