Ит Лидери

IBM ще купи вендора на облачен HR софтуер Kenexa за $1,3 млрд.

Computer World

През Q2 2012 Kenexa отчете приходи от $86,3 млн. и нетна загуба от $1,7 млн.IBM обяви, че ще придобие Kenexa, доставчик на облачен софтуер за управление на човешки ресурси (УЧР), като плати общо $1,3 млрд., или $46 за акция на компанията. Понастоящем акциите на Kenexa са над $32, така че IBM предлага цена, която е с около 42% по-висока.

IBM очаква сделката да приключи през четвъртото тримесечие на тази година, като преди това трябва да получи одобрение от акционерите на Kenexa и от съответните регулаторни органи.

Kenexa, базирана в Уейн, Пенсилвания, има близо 9000 клиента, сред които повече от половината от компаниите във Fortune 500. Служителите й наброяват 2800 души, а операциите й са съсредоточени в 21 страни.

Kenexa разработва облачни приложения за различни аспекти на управлението на човешките ресурси, като назначаване на персонал, заплащане, управление на продуктивността, анкетиране на служители и др. Компанията предлага и консултантски услуги, които допълват софтуера й.

През второто фискално тримесечие на тази година, приключило на 30 юни, Kenexa отчете приходи от $86,3 млн. и нетна загуба от $1,7 млн., или $0,06 на акция. През съответния период на 2011 г. компанията постигна приходи от $69 млн. и чиста загуба от $1,6 млн.

Целта на IBM е чрез това придобиване да подсили своя софтуер и услуги в областта на социалния бизнес и човешките ресурси. Компанията планира да продължи разработката и поддръжката на продуктите на Kenexa, като същевременно ще ги интегрира с останалите си предложения и ще ги предлага в различни пакети.

Kenexa е поредната придобита голяма компания в сферата софтуера и услугите за УЧР. През февруари Oracle купи Taleo, а SAP придоби SuccessFactors през декември миналата година.

IDG News Service Маями

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X