Ит Лидери

Gartner: Китай ще изхарчи за ИТ $312 милиарда през 2012 г.

Владимир Владков

Здравословен ръст на ИТ разходите в Китай ще стимулира внедряването на редица технологии, включително сървърна и десктоп виртуализация, софтуер като услуга (SaaS) и медийни таблети, заявиха от Gartner, представяйки доклада си „2012 Hype Cycle for ICT in China".

Докладът оценява ИКТ продуктите и услугите, които според анализаторите ще имат съществено влияние върху китайските предприятия, които засилват внедряването на технологии, за да подкрепят ръста си на местния и международния пазар, както и да засилят конкурентната си диференциация, пише в доклада на Gartner.

Според анализаторската фирма ИТ разходите на един китайски краен потребител, включително организации и крайни потребители, расте с почти 14 на сто през 2011 г., докато в САЩ за същия период този показател се е увеличил с малко над 5%.

Gartner очаква ИТ разходите на един китаец да скочат с 12,6% от $277 млрд. през 2011 г. на $312 млрд. през 2012 г.

„Въпреки негативното влияние на глобалната икономическа криза, засягаща и местните, и мултинационалните компании в Китай през първата половина на 2012 г., китайското правителство изработи своя 12-и петгодишен план, който започна през 2011 г. и ще продължи да се отразява върху ИТ инициативите на китайските предприятия до 2015 г., каза Джим Лонгууд, вицепрезидент проучвания в Gartner. - Масовизирането на ИТ ще продължи да оказва сериозно влияние върху Китай, която е страната с най-голям брой интернет потребители и мобилни телефони в света, има най-големия PC пазар, това е вторият в света най-голям пазар за хардуер."

Високият ръст на ИТ разходите ще подтикне много китайски компании да внедрят технологии, включително намиращи се в т.нар. Hype цикъл на 2012 г., а това ще доведе до значително увеличаване на тяхното възприемане през 2014 г. и 2015 г., добавя той.

Hype цикълът в Китай, според Gartner

„Този цикъл е типичен за развиващите се икономики. В исторически план китайките предприятия виждаха по-измерима полза от придобиването на ИТ хардуер, вместо на софтуерни пакети и услуги, обяснява Лонгууд. - През последните 5 г. софтуерните инвестиции започнаха да догонват хардуерните, а много местни доставчици на приложения намериха своето място в повечето предприятия, а и крайните клиенти започнаха да виждат по-осезаема полза от употребата на софтуерни пакети."

Той добави, че предприятията са започнали да наемат външни доставчици на услуги, които да се грижат за развоя на приложения и внедряването на пакети, а сега обмислят моделите на аутсорсинг и на софтуера като услуга.

Докладът за „Hype цикъла" илюстрира още относителните ползи и вероятните периоди за внедряване на съответните технологии и услуги в Китай, като Gartner идентифицира две технологии, които ще са от полза за преобразуването на Китай. Това са комуникационните услуги между машините (M2M), които се разглеждат като трансформиращи целия телеком пазар, и „смарт" технологиите, които ще позволява на китайските градове и предприятия да оптимизират потреблението на енергия за устойчив растеж. Според Gartner и двете технологии ще достигнат своята зрялост след 5 до 10 години.

Computerworld, Хонконг 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X