Ит Лидери

Google има 7 патентни претенции срещу Apple, вкл. за Siri

Владимир Владков

Google подаде съдебен иск за патентни нарушения на 7 нейни патенти от Apple заради употребата на софтуера за гласов контрол Siri, е-поща, видео възпроизвеждане и други технологии.

Apple в момента е в период на приключване на съдебната битка със Samsung, която ползва Android софтуера на Google в редица свои мобилни апарати. Все пак тя се разглежда в по-общ план като част от по-мащабната битка между Apple и Google, в която Стив Джобс определи Android като „краден продукт".

Досега Apple и Google избягваха директна конфронтация в съдебните зали, като Apple и Samsung сякаш е външна битка. Apple и Samsung не успяха да постигнат споразумение, въпреки че съдията пледираше пред компаниите да се разберат помежду си, така че в момента те чакат присъдата на съдебните заседатели. Но по всичко изглежда, че патентният спор не е приключил, а сега Apple ще трябва да влезе в директна битка с Google.

Google придоби Motorola Mobility през май, като именно нейните патенти ще бъдат използвани от Google в атаката срещу Apple. Жалбата твърди, че Apple нарушава седем патента на Google, включително за Siri, запомняне на местоположението, известие за пристигнало е-писмо, както и за видео възпроизвеждане.

„Бихме желали да уредим тези патентни спорове, но нежеланието на Apple да работи по издаването на лиценз не ни оставя друга възможност да защитим себе си и иновациите на нашите инженери", заявиха от Motorola Mobility.

Macworld Великобритания 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X