Ит Лидери

Компания от Шанхай съди Apple заради Siri за нарушаване на патент

Владимир Владков

Apple е станал мишена на още едно съдебно дело в Китай, този път заради технологията си Siri. Базирана в Шанхай компания обвинява Apple, че е нарушила патент, свързан със софтуерния й персонален помощник.

Компанията Shanghai Zhi Zhen Internet Technology е разработчик на софтуер, наречен „Xiao i Robot", който общува чрез глас и може да отговори на въпросите на потребителите, както и да поддържа прости разговори. През 2004 г. компанията е подала заявка за патент в Китай, покриващ технологията, а по-късно, през 2006 г. го е получила.

„Имаме 100 милиона потребители в Китай и много компании използва нашия продукт, казва шефът на фирмата Юан Хию. Софтуерът е достъпен за Android, iOS, Windows Live Messenger и се ползва в продукти на China Telecom, China Mobile, както и в редица банки в Китай.

Apple Siri, който също представлява софтуерен личен помощник, се появи в Китай от началото на тази година, когато iPhone 4S бе пуснат официално в страната. През миналия месец Apple, че е вградила китайски мандарин и кантонски в Siri.

През май Zhi Zhen Internet Technology се е свързала с Apple по въпроса за патентното нарушение. Месец по-късно компанията е завела дело срещу Apple в шанхайски съд, който е дал ход на процеса. „Единственото ни желание е Apple да спре да нарушава нашия патент", каза Хию.

Apple отказа да коментира случая.

Това патентно дело е още една съдебна битка, с която Apple трябва да се справи в Китай. По-рано тази седмица китайски съд обяви, че Apple трябва да плати $60 млн., за да купи търговската марка „iPad" в Китай от местна компания.

Друга китайска фирма, наречена Jiangsu Snow Leopard Household Chemical, също обяви, че съди Apple за нарушаване на търговската марка, тъй като версия на Mac OS X ползва името Snow Leopard на китайски.

„Apple е голяма компания и ще й е трудно да избегне тези съдебни спорове. Ако сте голяма фирма, ще бъдете въвлечени в спорове", каза Жао Жанлинг, експерт по ИТ законодателството на Китай.

Някои от тези съдебни битки включват законни недоволства, добавя той, както е в случая с групата китайски автори, съдещи Apple заради хостването на пиратски е-книги в нейния App Store.

Други обаче, включително делото за нарушаване на търговската марка, заведено от Jiangsu Snow Leopard Household Chemical, приличат по-скоро на инициатива за саморекламиране. „Има малка вероятност Jiangsu Snow Leopard да спечели делото, каза още той. - Те просто се самоизтъкват и може би искат да се опитат да направят малко пари, като лицензират търговската си марка на Apple."

Жао отказа коментар относно делото на Zhi Zhen Internet Technology срещу Apple, тъй като не бил запознат със спорния патент.

„Хората смята, че в Китай няма иновации, че компаниите само копират. Това обаче не е вярно. Ние сме лидер в нашата област и сме създали своя собствена иновация", изтъкна шефът на Zhi Zhen Internet Technology

Юан не коментира и дали неговата компания ще съди други разработчици на подобни персонални помощници в Китай.

IDG News Service, Пекин 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X