Ит Лидери

Twitter изгуби битката за пазенето на изтрити публични tweet-oве на активист

Computer World

Прокуратурата иска да получи tweet-овете на обвиняемия, публикувани между 15 септември и 31 декември 2011 г.Twitter изгуби съдебната битка за запазването на конфиденциалността на публичните tweet-oве на свой потребител, които вече са изтрити.

На 26 януари социалната мрежа получи призовка да разкрие данните на Малкълм Харис, за което се твърди, че е активист от движението Occupy Wall Street, взел участие в неразрешено шествие по Бруклинския мост през октомври 2011 г. Призовката обаче не бе подкрепена от заповед за обиск.

Прокуратурата поиска информацията, позовавайки се на секция 2703 от Закона за съхраняваната комуникация (Stored Communications Act, или SCA), която изисква от доставчиците на услуги да разкриват определена електронна комуникация без заповед за обиск.

На 30 януари Twitter извести Харис относно призовката, след което обвиняемият подаде до съда искане за отмяна. Съдията отхвърли искането на 20 април с мотива, че според официалната политика на микроблогинг мрежата, tweet-овете, които обвиняемият е публикувал, не са негова собственост.

Twitter контрира с твърденията, че потребителите имат права върху съдържанието, което публикуват, че SCA нарушава конституционното право на защита срещу незаконен обиск и изземване и че призовката е причинила „незаконно бреме“ на социалната мрежа като доставчик на услуги, което е и основа за отхвърлянето на искане, базирано на закона.

Съдията от Криминалния съд в Ню Йорк Матю А. Шаррино Младши написа в решението си от 30 юни, че публичните tweet-ове не са със същия статут като имейлите, директните частни съобщения или частния чат и затова не изискват заповед за обиск. „Ако публикувате tweet, точно както, ако извикате същото нещо през прозореца, няма обосновано очакване за лично пространство. Няма интерес за собственост в твоите tweet-ове, които си дарил на света“, гласи част от решението.

Правата на Харис, гарантирани от Четвъртата поправка, които защитават от незаконно претърсване и изземване, не могат да го предпазят в тази ситуация, защото „няма физическа намеса в tweet-овете на обвиняемия“, твърди Шаррино.

Прокуратурата иска да получи tweet-овете на Харис, публикувани между 15 септември и 31 декември 2011 г., за да опровергае „очакваната защита“, че полицията е отвела или ескортирала него и стотици други на пътя на моста.

От Twitter заявиха в официално изявление, че са разочаровани от съдебното решение и че обмислят опциите си. „Условията за използване на услугите на Twitter отдавна дават да се разбере напълно ясно, че потребителите притежават съдържанието си. Ние продължаваме да сме непоколебимо посветени на своите потребители и техните права“, посочиха от социалната мрежа.

От Американския съюза за граждански свободи, които следяха случая, коментираха, че съдът не е успял да проумее, че потребителите не се отказват от свободата на словото, когато използват Интернет. Индивидуалните лица действително имат право да отказват на исканията за данни, идващи от трети страни, без значение дали комуникацията е съхранявана от Интернет компания, според Аден Файн, адвокат от съюза.

IDG News Service Сидни

Изображение: www.sxc.hu

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X