Ит Лидери

Цените на твърдите дискове няма да паднат до 2014 година

Computer World

Компанията iSuppli прогнозира, че цените на твърдите дискове, стремглаво покачили се през 2011 година в следствие на наводненията в Тайланд, ще останат на тези нива поне още половин година.Бедствието, което мина през азиатската страна през юли миналата година, силно удари по пазара на HDD и на други компютърни компоненти. Проливните дъждове, заливащи Тайланд няколко месеца, сериозно нарушиха производствения цикъл.

В резултат на всичко това средната цена на твърдите дискове се повиши с повече от 28% - от $51 през третото тримесечие на 2011 година до $66 през Q4’11. Доставките спаднаха практическа с една трета.През първото тримесечие на 2012 година средната цена на твърдите дискове ще остане на ниво от $66, а през текущото тримесечие се забелязва незначително снижение на цените им – до 65$. Доставките за тези два периода се равняват съответно на 145 и 159 милиона бройки. Очаква се през Q3’12 доставките да достигнат 176 милиона единици.

Анализаторите от iSuppli очакват намалението на цените на докризисните нива да се случи не по-рано от 2014 година. Това се обяснява преди всичко с високо търсене  на носители и монополизирането на пазара: единият фактор е сделката по обединението на HDD производството на Seagate и Samsung, а вторият е свързан с Western Digital и Hitachi GST, чиито дялове от общия обем на доставки през първото тримесечие на тази година се равняват на 85%.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X