Ит Лидери

Джулиан Асанж е все по-близо до екстрадиране в Швеция

Computer World

Джулиан Асанж все още има шанс да обжалва решението както пред британския Върховен съд, така и пред Европейския съд по правата на човекаОснователят на WikiLeaks Джулиан Асанж вече е много вероятно да бъде екстрадиран в Швеция, за да бъде съден там за сексуално насилие, след като вчера британският Върховен съд потвърди решението за екстрадиране на долната съдебна инстанция.

Още през ноември 2010 г. шведската прокуратура издаде европейска заповед за задържането на Асанж, за да бъде екстрадиран той в Швеция. Впоследствие основателят на WikiLeaks бе арестуван в Лондон на 7 декември същата година и бе поставен под домашен арест, докато се стигне до разрешение на съдебния спор около неговото екстрадиране.

Решението от 30 май бе следствие от мнението на съда, че европейската заповед за задържане е издадена от „съдебна институция“, въпреки че двама от седемте членове на съда не се съгласиха с това.

Адвокатът на Асанж Дийна Роуз заяви, че мнозинството от членовете на съда е базирало решението си на интерпретацията на Виенската конвенция за правото на договорите.

Върховният съд все пак даде на Роуз и Асанж срок от 14 дни, в който евентуално да представят обоснована аргументация срещу решението. Ако има такова, тогава съдът ще реши дали да отвори наново обжалването и да приеме по-нататъшни аргументи.

Освен това Асанж може да обжалва екстрадирането и пред Европейския съд по правата на човека.

В Швеция прокуратурата продължава да чака окончателното решение на Великобритания, за да може да започне да действа. Ако бъде постигнато такова решение, се очаква Асанж да бъде изпратен в Швеция в рамките на 10 дни.

Поддръжниците на Асанж се страхуват, че в Швеция той може да бъде държан в ареста до 1 г. във връзка с разпитите по обвиненията в сексуално насилие и да лежи в затвора до 4 г., ако бъде осъден.

Освен това има опасения, че от Швеция Асанж може да бъде изпратен в САЩ, където да понесе обвинения по американския Закон за шпионаж.

IDG News Service Лондон

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X