Ит Лидери

Стефана Здравкова, Logitech: Българските потребители са изключително информирани

Computer World

Когато стане въпрос за PC аксесоари, една от най-честите асоциации на потребителите у нас е свързана с марката Logitech. Наскоро компанията представи обновеното си портфолио продукти за таблети. От Logitech загатнаха за големите възможности на растящия пазар на аксесоари за мобилни устройства, които стават все по-масови. Специално за в. Computerworld Стефана Здравкова, търговски директор в България за Logitech, разказа за развитието на тенденциите при този тип продукти, както и за нагласите на българските потребители.

Кои типове продукти на Logitech са най-търсени на българския пазар?

Наред със станалите вече нарицателни за марката мишки и клавиатури, смятам, че успяхме да изградим много силна разпознаваемост на марката и при уебкамерите. Радвам се, че имаме и водещи позиции при системите за озвучаване, където предлагаме богата гама – от мини говорители за мобилна употреба до сериозни системи за домашно кино. Надявам се представените съвсем наскоро аксесоари за таблети също бързо да добият популярност.

Кои фактори определят покупката у нас?

Функционалността е на едно от първите места при взимането на решение за покупка. Тук имаме предвид и фактори като колко дълго време ще издържи батерията на безжичния ви продукт, ергономичност и т.н. Дизайнът има все по-голямо значение за потребителите. Преди не чак толкова много години беше немислимо да намерите цветен компютър или аксесоар, а днес това са сред най-продаваните модели на всички производители. Сигурно добре си спомняте, че в началото просто се предлагаха цветни варианти на някои продукти, докато в момента вече се реализират авторски теми в оформлението на външния им вид. Не на последно място е това марката да бъде позната и разпознаваема и да присъства с голяма гама продукти. Едно от условията за това е репутацията на марката по отношение на качеството. Друг важен аспект за разпознаваемостта на Logitech е иновативността. Например още миналата година представихме първата соларна клавиатура, която не само не използва батерии, но е изработена от рециклируеми материали.

Има ли разлики в потребителските нагласи на българския купувач и тези на купувачите от други страни, от Балканите например?

Не бих казала. Българските потребители са изключително информирани и следят всички новости и тенденции. Има голям интерес към всички хай-тек продукти, но възможностите на нашия пазар са малко по-ограничени. Разликата е по-скоро в количествата на продадените продукти, отколкото в асортимента. Продуктите, които са хит на нашия пазар, са хит и в съседните страни. 

По какъв начин очаквате да се развиват тенденциите при аксесоарите в бъдеще – нови дизайни, нов тип артикули, цветово разнообразие и др.?

Бъдещето ще ни донесе още по-голямо разнообразие, изразено в специализирани продукти, цветови схеми, теми и материали. От друга страна няма как да не отбележа тенденцията за преминаване към мобилни устройства и нуждата от аксесоари за тях, обусловена от мобилния начин на живот. Мисля, че тази област има още много години развитие пред себе си и ще промени начина, по който достъпваме и обработваме информация, a Logitech определено не смята да остава в страни от тази промяна.

Ще очакваме ли нови продукти у нас от Logitech до края на годината?

Не можем да коментираме бъдещите си проекти и разработки, но от Logitech очаквайте големи изненади до края на годината. Както знаете, втората половина на годината е изключително динамична при продажбите на ИТ и домашна техника, така че всеки месец ще радваме българските потребители с иновативни предложения.

Въпросите зададе Стефан Станчев

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X