Ит Лидери

Facebook придоби патенти от IBM

Computer World

В момента Yahoo съди Facebook за нарушаване на 10 патентаFacebook е придобила патенти от IBM, които покриват софтуерни и мрежови технологии, съобщиха от The New York Times, твърдейки, че от социалната мрежа са потвърдили новината. От Facebook не разкриха колко патента са купили и на каква цена, нито дадоха подробности за тях, но от Bloomberg заявиха, позовавайки се на неназован източник, че става въпрос за 750 патента.

Този месец Yahoo заведе дело в Калифорния, в което обвинява социалната мрежа, че е нарушила нейни патенти. Вероятно от Yahoo се надяват Facebook да иска бързо да реши спора, за да не повлияе той върху очакваното първично предлагане. Възможно е придобиването на патенти от IBM да е насочено точно към този процес.

IBM е един от най-големите патентодържатели в САЩ. През 2011 г. за 19-а година подред компанията успя да регистрира най-много патенти в областта на ИТ в Щатите. Междувременно IBM също така продава някои от патентите си, например Google миналата година купи над 1000.

По-новите играчи в технологичната индустрия, като Google и Facebook, изостават от IBM, Microsoft и дори Yahoo по отношение на патентите си портфолиа. Това ги прави по-уязвими в съдебната зала.

IDG News Service Сиатъл

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X