Ит Лидери

Wall Street Journal: HP ще обедини IPG и PSG - ДОПЪЛНЕНА

Computer World

Ако сливането наистина бъде осъществено, настоящият лидер на PSG Тод Брадли ще поеме ръководството на новата бизнес единицаHewlett-Packard ще слее в една бизнес единица отдела си за принтери, изображения и печатни услуги (Imaging and Printing Group, или IPG) с Групата за персонални системи (Personal Systems Group, или PSG), заради което дългогодишният ръководител на принт дивизията Вьомеш „Ви Джей“ Джоши ще напусне компанията, твърдят от Wall Street Journal в блога си All Things D, цитирайки неназовани източници. Според статията, HP много скоро ще обяви официално новината.

При реорганизацията IPG ще стане част от PSG, като ръководството на общата група ще поеме Тод Брадли, изпълнителният вицепрезидент, който сега е глава на бизнеса с персонални системи. Джоши, който е в HP от далечната 1980 г., ще се оттегли от компанията, пише в All Things D.

Ходът е част от усилията на Hewlett-Packard да съкрати разходите си и да опрости бизнеса си. Цялостният план на компанията е да интегрира по-тясно групите си, така че да могат по-лесно да предлагат на клиентите комбинирани оферти, според източниците на All Things D.

Ако това е вярно, ходът ще представлява първата сериозна промяна под лидерството на Мег Уитман, която зае поста СЕО на HP през септември 2011 г., наследявайки за кратко задържалия се Лео Апотекър.

Групата за персонални системи, която произвежда предимно настолни компютри, лаптопи и други мобилни устройства, е най-големият бизнес на HP, който генерира приходи от $8,9 млрд. през изминалото тримесечие.

Принт отделът традиционно също е сред най-доходоносните бизнеси на компанията и през последната четвъртина донесе на Hewlett-Packard $6,3 млрд.

Заедно двете групи съставляват близо половината от всички продажби на HP.

В комбинирането на отделите има логика, защото при тях има голямо припокриване в клиентската база и в начина, по който те маркетират и продават продуктите си, коментира анализаторът от NPD Group Стивън Бейкър.

Преди няколко години в HP обмисляха подобен план, но тогава намерението беше PSG да се влее в IPG, припомни Бейкър.

Днес компанията може би вижда по-дългосрочни перспективи за Групата за персонални системи, смята анализаторът Роджър Кей от Endpoint Technologies. Новите форм фактори, като ултрабуци и таблети поддържат компютърния пазар жив, докато в същото време хората принтират все по-малко документи и продажбите на принтери намаляват. „Ръстът просто не е тук, а когато от HP поглеждат в бъдещето, мисля, че не го виждат и там“, коментира той.

В исторически план принт бизнесът на компанията бе печеливш (и все още е) и финансовите анализатори съветваха HP в го отдели, но маржовете на групата вече не са толкова високи, колкото бяха преди, добави Бейкър. Оперативният марж на IPG за миналото тримесечие бе 12,2%, а година по-рано бе 17%. Но и Групата за персонални системи отбеляза спад в продажбите през 2011 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X