Ит Лидери

Cisco плаща $5 млрд. за видео компания

Владимир Владков

Тази седмица Cisco обяви, че ще придобие NDS Group Ltd., разработчик на видео софтуер и системи за защита на съдържание, доставяни на медийни компании и телеком оператори, като стойността на сделката е $5 млрд.

NDS е най-значимата придобивка на Cisco след покупката през 2009 г. на лидера при видеоконферентните системи Tandberg. Тя е показателна за намерението на компанията да бъде лидер на пазара на доставчици на видео услуги, за който са предназначени нейната инициатива Videoscape и ТВ приставките Scientific-Atlanta.

„Придобиването ще превърне Cisco в най-големия доставчик на операторски видео решения", отбеляза анализаторът от Oppenheimer & Co. Итай Кидрън.

Сделката ще подкрепи намеренията на Cisco да подобрява експертния си опит в областта на софтуера и услугите, както и да разшири базата за приходите си. 

Софтуерът и услугите на NDS са проектирани да помогнат на доставчиците на услуги да създават разнообразни видео оферти за платена телевизия, като абонатите могат да гледат, да търсят и да навигират в цифровото съдържание от всяко устройство. Нейните продукти включват софтуер за цифрови приемници и видеорекордери, справочник за програмите, софтуер за цифрово съдържание, както и системи за централни видео станции (headend), а сред потребителите й са Cox и DirecTV.

Cisco каза, че NDS ще допълни и ускори пускане на нейните облачни предложения Videoscape TV, които са предназначени да помогнат на операторите и медийните компании да предлагат развлекателно съдържание.

„Стратегията ни винаги е била ръководена от нуждите на потребителите и възползване от пазарните възможности, каза Джон Чеймбърс, СЕО на Cisco. - Придобиването на NDS отговаря на тази стратегия, позволявайки на доставчиците на съдържание и услуги да предложат нови видео решения, чрез които да се възползват от нови възможности за осребряване от разнообразни и отличаващи ги услуги.“

Придобивайки NDS, Cisco ще разшири присъствието си на развиващи се пазари като Китай и Индия, където NDS вече има силно присъствие.

„Значителна част от защитата на съдържанието, софтуера и услугите на NDS са обвързани с дългосрочни договори, като типичният им срок е около 5 г.“, добавят от Cisco.

Сделката е била одобрена от бордовете на директорите на двете компании. Очаква се тя да приключи през втората половина на календарната 2012 г., като подлежи на одобрение от редица регулатори, включително в САЩ. Дотогава Cisco и NDS ще продължат да оперират като отделни компании.

Веднага след приключване на сделката операциите на NDS, включително офисите във Великобритания, Израел, Франция, Индия и Китай, както и 5000 служители ще се присъединят към поделението на Cisco „Видеотехнологии за оператори“ (SPVTG), ръководено от старши вицепрезидентът на Cisco и генерален директор на това поделение Джеспър Андерсън. Изпълнителният председател на NDS Абе Пелд ще стане старши вицепрезидент и стратег на групата „Video & Collaboration“ в Cisco, която е част от същото поделение. Пелд ще докладва на Мартин Де Биър, старши вицепрезидент на групата „Video & Collaboration“.

Network World, САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X