Ит Лидери

НАП пуска е-услуги без нужда от е-подпис

Computer World

Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване“ в НАПОт 11 януари всички физически и юридически лица могат да подадат заявление в Националната агенция за приходите за получаване на персонален идентификационен код, с който ще е възможно да ползват редица нови електронни услуги на НАП, обяви днес на пресконференция Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване“ в НАП. „От утре на практика във всеки един от нашите офиси лицата ще могат да си подадат заявление, с което да получат ПИК – персонален идентификационен код. Този код ще се издаде на лицето – физическо или юридическо – като с този код, който е 12-разряден, лицето ще може впоследствие без подпис да ползва различни услуги и достъп до данъчно-осигурителна информация в НАП“, заяви тя. Заявленията могат да не се подават лично, но получаването на кода е персонално, а целият процес е безплатен.

Първите услуги на НАП ще са свързани с предоставяне на информация относно трудовите договори, осигурителните доходи и допълнителното задължително пенсионно осигуряване, сподели Боряна Георгиева. На по-късен етап тази година с ПИК ще можем да подаваме и искане за издаване на удостоверения, да извършваме плащания и да виждаме данните си от данъчно-осигурителните си сметки. Освен това ще имаме възможност чрез тонално набиране на кода да получаваме информация от контактния център на НАП.

Боряна Георгиева отбеляза, че кодът ще е известен само на притежателя и на системата, която го е генерирала, но не и на администрацията. Ако нещо се случи с даден ПИК, НАП ще го заличи и ще генерира нов.

Без нулев годишен отчет за неактивните фирми

Освен представители на агенцията на пресконференцията присъства и Диана Янчева, директор на дирекция „Бизнес статистика“ в НСИ. Тя съобщи, че компаниите, които не са работили през 2011 г., вече ще представят само декларация за икономическа неактивност и няма да е необходимо да подават нулев годишен отчет.

Също така Диана Янчева заяви, че вече месечните бизнес анкети в промишлеността, строителството, услугите и търговията вече се приемат и по електронен път. Всеки месец системата ще работи от 3 януари до 16 януари.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X