Ит Лидери

Google купи още 222 патента от IBM

Computer World

През юли миналата година Google придоби 1000 патента от IBM, а след това през септември – още около 1000.Google придоби 222 патента от IBM, добавяйки още една порция технологии към вече закупените около 2000 патента от американския „син“ гигант. Новината бе първоначално съобщена в блога SEO by the Sea (но за 217 патента) и след това беше потвърдена от говорител на Google, който обаче не коментира сделката.

Новите патенти, прехвърлени от IBM към Google на 30 декември, покриват редица технологии, например за управление на имейл, за сървърен бекъп, за настройване и възстановяване на бази данни, за е-търговия, за реклама, за показване на мобилни уеб страници, за чат, за работа с онлайн календар и др.

През юли миналата година Google придоби 1000 патента от IBM, а след това през септември – още около 1000.

Преди служители на Google заявиха, че купуването на патенти помага на компанията да избягва или да се справя по-лесно със съдебни дела за нарушаване на интелектуална собственост.

Трудно е да се определи кои патенти включват технологии, които Google планира да разработва и добавя към продуктите и услугите си, и кои са само за съдебна защита, смята анализаторът от IDC Уилям Стофега. Но имайки предвид многото съдебни дела в областта на интелектуалната собственост при мобилните технологии, е логично да се предположи, че много патенти в тази сфера са щит срещу юридически нападки, добави той.

Тук е моментът да отбележим, че мотивацията на Google за придобиването на Motorola Mobility бе в голяма част подкрепена от патентното портфолио на компанията, включващо над 24 000 патента. Тази сделка за $12,5 млрд. се очаква да приключи рано тази година, след като получи всички необходими разрешения.

IDG News Service Маями

Изображение: www.sxc.hu

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X