Ит Лидери

WikiLeaks работи върху нова платформа за подаване на документи

Computer World

WikiLeaks на 1 декември публикува проучване, наречено „The Spy Files“, за глобалната търговия с продукти за наблюдение и следенеНа 1 декември основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж обяви, че екипът на сайта работи по пускането на обновена, по-сигурна платформа за подаване на документи. Вече повече от година WikiLeaks не използва старата си електронна система за подаване на документи заради проблеми със сигурността, свързан с SSL (Secure Sockets Layer) протокола, използван от WikiLeaks, който позволяван на компютри да обменят криптирана информация. Асанж каза, че протоколът вече не е безопасен, твърдейки, че разузнавателните агенции са компрометирали сертификационните организации, които издават дигиталните сертификати за SSL.

Все още обаче не е ясно кога WikiLeaks ще пусне новата си система за подаване на документи.

Във връзка с разузнавателните организации WikiLeaks на 1 декември публикува и проучване, наречено „The Spy Files“, за оживената глобална търговия с продукти за наблюдение и следене, за които Асанж твърди, че представляват сериозна опасност за личното пространство и свободата на хората.

Проучването обхваща 160 компании в 25 страни и включва 287 документа, за които Асанж каза, че илюстрират „реалността на международната индустрия за масово наблюдение“. Според WikiLeaks, то разкрива как западните компании продават модерни инструменти, използвани от репресивни държави.

Повече файлове ще бъдат публикувани по-късно тази седмица и през остатъка от годината.

Терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ са се превърнали в лиценз за европейските държави, САЩ, Австралия, Южна Африка и др., за да разработят „шпиониращи системи, които засягат всички ни“, посочи Асанж.

Кой тук има iPhone – попита Асанж присъстващите на пресконференцията в Лондон, където бяха обявени новините. – Кой тук има Blackberry? Кой използва Gmail? Е, вие всички сте прецакани. Реалността е, че компаниите от сферата на разузнаването в момента продават на държавите по света системи за масово наблюдение за всички тези продукти.“

От WikiLeaks споделиха, че информацията е събрана с помощта на свързани с медийни компании и организации, включително ARD в Германия, Бюрото за разследваща журналистика във Великобритания, The Hindu в Индия, L'Espresso в Италия, OWNI във Франция и The Washington Post в САЩ.

Публикуваните файлове включват брошури, каталози, ръководства, презентации и други документи, свързани с разработчици на тайни продукти за следене. Един от документите от компанията NetQuest представлява презентация, представена на ISS World Americas – конференция, която се проведе във Вашингтон през октомври тази година. Събитието е насочено към законоприлагащите власти и разузнаването.

IDG News Service Лондон

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X