Ит Лидери

Apple леко разочарова – показа iPhone 4S вместо 5

Владимир Владков

Apple обяви във вторник iPhone 4S, 3G смартфон, който има подобрен хардуер, позволяващ на устройството да изпълнява приложения по-бързо от своя предшественик iPhone 4. Компанията разочарова част от публиката и анализаторите, които очакваха да видят следващата 5 версия на смартфона, а не само подобрения вариант на четвъртата. Все пак и 4S има какво да предложи на любителите на компанията, като двуядреният процесор A5 дава възможност за стартиране на графики 7 пъти по-бързо от предишните модели, според Фил Шилер, старши вицепрезидент в Apple, отговарящ за продуктовия маркетинг на компанията в света. Този процесор ще осигури по-добро изживяване за геймърите, както и възпроизвеждане на 1080p видео. Чипът А4 в iPhone 4 предоставя възроизвеждане до 720p видео.

iPhone 4S

iPhone 4S ще струва $199 за 16GB модел, $299 за 32GB вариант и $399 за 64GB модел, като и трите цени са при сключване на 2-годишен договор с щатски оператор.

Смартфонът ще е достъпен от 14 октомври в САЩ през трите големи телекома AT&T, Sprint с Verizon. Още същият ден той ще бъде достъпен в Канада, Австралия, Великобритания, Германия и Япония. На 28 октомври устройството ще бъде пуснато в още 24 страни, а до края на 2011 г. и други 70 страни.

Новият смартфон ще предлага до 8 часа разговор в 3G мрежи, 14 часа разговори във 2G мрежи и до 10 часа видео възпроизвеждане с едно зареждане на батерията. Устройството ще предлага още 9 часа Wi-Fi браузване и 6 часа браузване през 3G мрежи.

iPhone 4S е и „световен" телефон, според определението на Apple, тъй като има радиочип, работещ и в GSM, и в CDMA мрежи. iPhone 4 бе разработен в две различни версии за пазари с GSM, и със CDMA мрежи. iPhone 4S има 8-мегапикселова камера, както предвидиха много анализатори.

iPhone 4S ще има и „retina" дисплей подобно на iPhone 4, който се доставя от юни миналата година.

iPhone 4S работи под iOS 5, която компанията представи по-рано тази година. Тази операционна система има над 200 нови функции, включително интеграция с Twitter, новото приложение iMessage за комуникация между iOS устройства, обединен център за известия през е-поща, текстови съобщения и други комуникационни средства. Тази ОС включва и безплатно синхронизиране с iCloud и хостинг услуги за музика, снимки и други данни, като тази функция ще бъде достъпна от 12 октомври.

Компанията обяви и нова версия на iPod touch, която също се продава с iOS 5. Моделът с 8GB ще струва $199, 32GB моделът е с цена $299, а 64GB модел - $399. Новото устройство ще се предлага в бял цвят от 12 октомври.

IDG News Service, Ню Йорк 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X